Burinou zarastený kláštorný komplex a zanedbaná kúria sa zmenili na turistickú atrakciu

Ruiny pavlínskeho kláštora v Gombaseku. Vpravo v pozadí je andrássyovská kúria. Foto: Branislav Caban

GOMBASEK – Kemping pri vstupe do Gombaseckej jaskyne (okres Rožňava) bol obľúbeným oddychovým miestom už v časoch socializmu. V posledných rokoch táto lokalita veľmi zmenila svoju tvár k lepšiemu, pribudli v nej nové zaujímavosti a moderné možnosti ubytovania. V jej tesnej blízkosti navyše vznikol nový archeopark aj s muzeálnou expozíciou v historickej kúrii.

Všetko je to zásluha občianskeho združenie (OZ) Sine Metu, ktoré tento areál zveľaďuje od roku 2017. Počas toho obdobia dokázali burinou zarastený pozemok zmeniť na udržiavaný areál s mnohými zaujímavosťami. K tým hlavným patria zrekonštruovaná kúria, rozhľadňa so zvonicou či rozvaliny pavlínskeho kláštora, ktoré postupne obnovujú.

„Čo sa týka konzervácie ruín, myslím si, že rok 2023 bol zatiaľ najúspešnejší. Aj kvôli tomu, že z ministerstva kultúry cez projekt Ľudia a hrady sa nám podarilo získať financie na mzdy našich 18 robotníkov,“ priblížil pre Banskobystrický Štandard predseda OZ Sine Metu Örs Orosz.

Najnáročnejšie boli podľa neho výškové práce na zachovanej stene kláštorného kostola. „Domurovali sme tam dve gotické okná a zastabilizovali aj zakonzervovali celý južný múr kostola. Pamiatkari nám dovolili vytiahnuť múry až na ich pôvodnú výšku a návštevníci si tak môžu predstaviť ich mohutnosť,“ vysvetlil Orosz.

Zachovaný múr pavlínskeho kláštora v Gombaseku. Foto: Branislav Caban
Zachovaný múr pavlínskeho kláštora v Gombaseku. Foto: Branislav Caban

Ako dodal, pre konzervovanie už odkrytých múrov vlani nerealizovali žiadne ďalšie vykopávky. „Boli len nejaké menšie terénne úpravy,“ doplnil. V tomto roku sa chcú okrem iného sústrediť na konzervovanie murív, ktoré boli vykopané a odkryté v nedávnom období.

Odkrývanie týchto ruín nebolo podľa neho jednoduché. „Na celom nádvorí sme znížili terén na pôvodnú stredovekú niveletu. To znamenalo zníženie od 70 až do 220 centimetrov,“ konkretizoval predseda OZ.

Stena pavlínskeho kostola v Gombaseku počas obnovy. Foto: Branislav Caban
Stena pavlínskeho kostola v Gombaseku počas obnovy. Foto: Branislav Caban

Historická kúria v novom šate

Druhým dominantným bodom je rokoková kúria Andrássyovcov, vzdialená od ruín kláštora len asi 70 metrov. Na jej obnove Sine Metu podľa Orosza pracovala šesť rokov a podarilo sa ju zavŕšiť vďaka úspešnému projektu v rámci cezhraničného programu Interreg.

„Teraz sa ju snažíme zariadiť dobovým mobiliárom. Na jej povale vzniká stála expozícia z nálezov, ktoré sa v tejto lokalite vykopali počas siedmich sezón,“ ozrejmil Orosz.

Z konkrétnych exponátov stoja za zmienku napríklad 600-ročný pozlátený strieborný neskorogotický kalich, zlatý stredoveký dukát, alebo skriňa zo spálne Emanuela Andrássyho, prezývaného Železný gróf.

Kláštorný komplex slúži tiež ako zázemie pre Gombasecký letný tábor (Gombaszögi Nyári Tábor), najväčšie podujatie svojho druhu pre Maďarov na Slovensku. Ako doplnil hlavný organizátor tohto festivalu Gábor Nászaly, práve pri kláštore býva jeden z troch kempingov.

Zvonica a rozhľadňa pavlínskeho kláštora v Gombaseku. Foto: Branislav Caban
Zvonica a rozhľadňa pavlínskeho kláštora v Gombaseku. Foto: Branislav Caban

„Je určený hlavne pre rodiny s deťmi. Zvykne tam byť okolo 300 až 400 stanov,“ konkretizoval Nászaly s tým, že výhodou tohto miesta je jeho vzdialenosť od hlavného dejiska festivalu, vďaka čomu ide o tichšie miesto.

Búrlivé dejiny

Prvý zachovaný písomný záznam o kláštore pavlínov v Gombaseku sa datuje do roku 1371. Kláštor bol v prevádzke až do roku 1566, keď sa ho násilím zmocnil šľachtic Juraj Bebek, ktorý v tom čase prešiel na evanjelickú vieru.

Mníchov z kláštorného areálu vypudil, ich majetok a peniaze skonfiškoval a samotný kláštor dal prebudovať na pevnosť. Po jej zániku sa miesto stalo zdrojom stavebných materiálov pre miestne obyvateľstvo, ktoré postupne demontovalo kamenné múry až takmer k základom. To, že sa zachoval vysoký, sedemmetrový fragment jednej steny kláštorného kostola, je zvláštnosť a zároveň zaujímavosť.


Ďalšie články