Masaker v Nemeckej: Obete strieľali, hádzali zaživa do pece a popol sypali do Hrona

nemecka-hlavna Pamätník v Nemeckej Foto: Mário Kaprálik

NEMECKÁ – Počas ôsmich januárových dní roku 1945 bolo v Nemeckej v okrese Brezno brutálne zavraždených od 450 do 900 ľudí. Nie náhodou sa o vápenke v Nemeckej hovorí aj ako o 47. peci Osvienčimu. Masové popravy vykonali príslušníci Hlinkovej gardy od 4. do 11. januára.

Po potlačení Slovenského národného povstania došlo predovšetkým na území stredného Slovenska k masovým popravám, ktoré mali na svedomí príslušníci špeciálnych nemeckých jednotiek Einsatzkommand spolu s Pohotovostnými oddielmi Hlinkovej gardy. Najväčšie masakre sa odohrali v okolí Kremničky a Nemeckej, kde počas niekoľkých týždňov beštiálne zavraždili takmer dvetisíc ľudí.

Vraždenie vo vápenke v Nemeckej prebiehalo od 4. do 11. januára 1945. Svoje obete strieľali po jednom. Najskôr výstrel do tyla, potom pád do pece. Koho nezabila guľka, istú smrť našiel v žeravom pekle pece. Takémuto besneniu sa nevyhli ani desiatky žien a ich deti. Hoci gardisti podpísali vyhlásenie o mlčanlivosti, aj tak sa v krčme s týmito zverstvami chválili. Napríklad aj tým, ako vytrhli šesťmesačné dieťa matke z náručia, napoly ho roztrhli a potom hodili do ohňa. Matka od žiaľu skočila za ním.

„Čo sa týka Nemeckej, my presne nevieme povedať, koľko ľudí tam zahynulo. To číslo môžeme odvodiť iba na základe povojnových výpovedí. Je to zhruba od 450 až 900 ľudí, ktorí tu zahynuli,“ uviedol historik Múzea SNP Juraj Lepiš. „Čím sa ale Nemecká hlavne neslávne preslávila, bola tá brutalita. Brutálny spôsob, ako tu boli ľudia vraždení. Vykopávať a zahrabávať telá už bolo príliš ťažké a nebolo to možné. Tak jeden z príslušníkov pohotovostných oddielov, veliteľ jednej roty, prišiel s myšlienkou, že by sa mali vraždenia presunúť do obce Nemecká, kde je aj vápenka,“ doplnil Lepiš.

Podľa Lepiša bola Nemecká neslávna v našich dejinách aj kvôli tomu, že nemecká jednotka podľa výpovedí nevykonávala tieto vraždy. „Oni tam prišli len raz za čas, skontrolovať, doslova pozrieť, ako to tam ide. Priamo sa ich nezúčastnili. Viac-menej celú činnosť vykonávali práve členovia Pohotovostných oddielov Hlinkovej gardy… Ľudí zavraždili, spálili ich vo vysokej peci, kde sa pálilo vápno a popol následne vysypali do rieky Hron. Po ľuďoch teda nič nezostalo a zločin akoby sa nebol vykonal. Bol zahladený,“ doplnil Lepiš.  

Jednu z najtragickejších kapitol slovenských novodobých dejín, represálie nemeckých nacistov a ich domácich kolaborantov, pripomína pamätník v Nemeckej, ktorý je od roku 2002 v správe Múzea SNP. Pamätník s vápenkou je zároveň jedno z mála autentických pripomenutí vraždenia ľudí na konci druhej svetovej vojny.


Ďalšie články