Vláda avizuje návrat do zaostalých regiónov, obnoví výjazdové rokovania

Vládny kabinet sa po vymenovaní a prevzatí agendy zišiel na prvej schôdzi Štvrtá vláda Roberta Fica. Foto: Martin Baumann/TASR

GEMER/NOVOHRAD – Obdobie vlády strán Smer-SD, SNS a Most-Híd v rokoch 2016 až 2020 sa okrem iného vyznačovalo vysokým počtom výjazdových rokovaní v zaostávajúcich regiónoch Slovenska. Túto tradíciu narušila pandémia. Avšak ani po jej odznení Matovičova a Hegerova vláda výjazdové rokovania neobnovili.

Ešte začiatkom roka 2021, po roku vládnutia, však výjazdové rokovania avizovali. „Samozrejme, že by sme ich chceli mať a sľúbili sme pred voľbami, že chceme vládnuť s ľuďmi a pre ľudí,“ povedal vo februári 2021 pre televíziu Markíza vtedajší premiér Matovič. Napokon však jeho a Hegerova vláda výjazdové rokovania neobnovili.

Nastupujúca štvrtá Ficova vláda však ich obnovenie zakomponovala priamo do svojho programového vyhlásenia. Tomuto zámeru venovala jeden odsek, v ktorom uvádza, že s cieľom prehlbovania územnej súdržnosti spoločnosti vláda nadviaže na pozitívne skúsenosti s jej rokovaniami priamo v regiónoch z obdobia do roku 2020.

„Vláda má v úmysle organizovať výjazdové rokovania vlády v pravidelných dvojmesačných intervaloch,“ konkretizoval kabinet.

V mestách aj dedinách

Veľká časť výjazdových rokovaní vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho v rokoch 2016 až 2019 smerovala na juh Banskobystrického kraja, kde sa nachádza hneď niekoľko okresov s najvyššou nezamestnanosťou, napríklad Revúca či Rimavská Sobota.

V Gemeri a Novohrade počas spomínaných štyroch rokov vládny kabinet rokoval až pätnásťkrát. Začal v júli 2016 dvojdňovým zasadnutím v Rimavskej Sobote a Lučenci, potom v septembri pokračoval v Poltári a Revúcej.

V roku 2017 sa výjazdové rokovanie uskutočnilo v týchto regiónoch len raz, a to v decembri opäť v Revúcej.

Vo februári 2018 vláda rokovala v Hnúšti a týkalo sa to Rimavskosobotského okresu. V máji 2018 bolo miestom jej zasadnutia Fiľakovo. Toto rokovanie bolo venované akčnému plánu rozvoja okresov Lučenec a Poltár. Ešte v tom istom mesiaci kabinet stihol zasadať vo Veľkom Krtíši a neskôr v októbri v Rožňave.

V roku 2019 vláda v týchto regiónoch prvýkrát zasadala aj „na dedine“. Vo februári to síce ešte bolo rokovanie v okresnom meste Revúca, ale hneď potom šla do Jesenského, čo je obec s asi 2 300 obyvateľmi v Rimavskosobotskom okrese. V auguste bola v podobne veľkej Kokave nad Rimavicou (okres Poltár) a aj v Buzitke, čo je dedina s asi 460 obyvateľmi v Lučeneckom okrese.

Rok 2019 bol na výjazdové rokovanie v spomínaných regiónoch celkovo plodný, keďže kabinet ešte stihol zasadnutie v dedinách Slavošovce v Rožňavskom okrese a Slovenské Ďarmoty vo Veľkokrtíšskom okrese. To boli zároveň doposiaľ posledné rokovania vlády na Gemeri a v Novohrade.

Nové pracovné miesta aj finančné príspevky

Na prvých výjazdových rokovaniach v jednotlivých regiónoch vláda schvaľovala akčný plán rozvoja najmenej rozvinutých okresov. Na ďalších ho následne aktualizovala, prípadne sa pochválila počtom novovzniknutých pracovných miest.

Neodmysliteľnou súčasťou týchto vládnych výjazdov bolo aj rozdávanie takzvaných regionálnych príspevkov, ktorých výška neraz presiahla milión eur. Určené boli rôznym obciam na rekonštrukcie či kadejaké investičné projekty.


Ďalšie články