Ako často sa oplatí meniť mobilný telefón?

Telefón, smartfón Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com/Janeb13

Ak ste si, povedzme, pred 10 či 15 rokmi kupovali nový smartfón každý rok, bolo prakticky isté, že za svoje peniaze dostanete aj niekoľko podstatných vylepšení a noviniek. V súčasnosti to už ale vôbec neplatí. Aká je teda ideálna doba, keď je už namieste zvažovať výmenu svojho smartfónu za nový? Pokúsime sa to zodpovedať v tomto článku.

Podobajú sa ako vajce vajcu

To, že smartfón môže vydržať bez zásadných kompromisov dlhšie ako v minulosti, má niekoľko dôvodov. Prvý je dizajn. Ak sa pozrieme konkrétne na dvoch najväčších svetových výrobcov mobilov, firmy Apple a Samsung, vidíme v tejto oblasti v porovnaní s obdobím napríklad okolo roku 2010 stagnáciu.

V Samsungu sa vtedy už na prvý pohľad každá nová generácia najdrahších smartfónov líšila od tej predchádzajúcej a bolo tak jasné, že majiteľ má najnovší telefón. Apple zväčša menil dizajn každé dva roky, čo korešpondovalo s dĺžkou trvania zmlúv, ktoré používatelia na jeho domácom americkom trhu uzatvárajú s operátormi (podobná dvojročná viazanosť je stále bežná aj u nás). Napríklad iPhone 4 a 4S z rokov 2010 a 2011 sú vzhľadovo takmer totožné.

V súčasnosti sa dizajn najdrahších telefónov týchto značiek nemení viac rokov. IPhone 12 z roku 2020 sa veľmi podobná na najnovší iPhone 15 a dokonca aj pri jeho porovnaní s iPhonom 11 z roku 2019 by tých rozdielov nebolo až toľko.

Podobná situácia je so Samsungom. Tohtoročný topmodel Galaxy S23 Ultra má až na detaily rovnaký dizajn ako Galaxy S22 Ultra z vlaňajška a podľa únikov informácií od výrobcu sa zdá, že ani v budúcom roku nedôjde ku zmene. Ak by teda majiteľ telefónu chcel dať ostatným jasne najavo, že má telefón najnovšej generácie, dizajnom to nie je možné.

Displeje už dosiahli postačujúcu úroveň

Meniť telefón každý rok sa neoplatí ani z hľadiska túžby po lepšom displeji. Ich rozlíšenie sa už roky nemení a je úplne dostačujúce, takže tu už ani nie je čo zlepšovať. Istým skokom v kvalite bolo zvýšenie obnovovacej frekvencie zo 60 na 120 Hz, vďaka čomu je pohyb v prostredí telefónu plynulejší a celkový dojem z používania lepší. Lenže to majú už aj predchádzajúce topmodely obidvoch spomínaných výrobcov (a aj ďalších). Jednou z mála výnimiek sú základné iPhony (bez prídomku Pro a Pro Max), ktoré majú stále len 60 Hz, čo je ich veľká slabina.

Výrobcovia sa posledné roky sústreďujú na zvyšovanie jasu displejov (udáva sa v nitoch), vďaka čomu sú lepšie čitateľné na priamom slnečnom svetle. Opäť však platí, že už modely z predchádzajúcich rokov boli v tomto smere na dobrej úrovni a meniť telefón len pre tento parameter je opäť nezmysel.

Výkon, ktorý nevyužijete

Rovnako je to aj s výkonom. Výrobcovia sa chvália, ako každý rok pridávajú do svojich telefónov, povedzme, o tretinu výkonnejší procesor a o štvrtinu výkonnejší grafický čip. Realita je však taká, že ak v telefóne nehrávate graficky najnáročnejšie hry, tento výkon je pre vás absolútne zbytočný. Dalo by sa to prirovnať k automobilovej oblasti, kde by výrobca deklaroval, že jeho nové auto dokáže ísť 400 km/h, a nie len 300 km/h, ako predchádzajúci model, lenže väčšina používateľov aj tak pôjde maximálne 130 km/h po diaľnici.

Naopak, silnejší procesor môže byť nečakaným problémom, ako ukazuje príklad tohtoročného iPhone 15 Pro a Pro Max. Tie sú totiž osadené skutočne výkonnými čipsetmi, ale výrobca podcenil ich chladenie. Nemajú totiž odparovaciu komoru, ktorá sa nachádza napríklad u Samsungu a horšie chladiace schopnosti spôsobuje aj nový materiál rámu – titán. Ten u nových iPhonov vystriedal hliník a teplo odvádza trochu horšie.

Výsledkom je nepríjemný fakt, že nové iPhony sa pri vyššej záťaži začnú rýchlo zahrievať a procesor sa preto sám podtaktuje (prepne na nižší výkon), aby produkoval menej tepla. Výrobca už na problém zareagoval a prisľúbil ho vyriešiť softvérovou aktualizáciou, ale aj tak ide o zakopnutie, aké by sme u telefónu za 1 200 až 1 500 eur neočakávali.

Fotografie sú trochu lepšie, ale…

Pristavme sa ešte pri fotoaparátoch, ktoré sú pre mnohých používateľov kľúčové. Tu je pravda, že rozlíšenie snímačov sa v posledných rokoch zvýšilo. Napríklad Apple v Pro modeloch z 12 megapixelov (Mpix) na 48 Mpix a Samsungu v najvyššom modeli Ultra dokonca zo 108 na 200 Mpix.

Na rozdiel od displejov sú pri fotografiách viditeľné drobné zlepšenia, ide však o skutočne marginálne zmeny. A aj to hlavne pri porovnaní telefónu z roku 2023 s modelom napríklad z roku 2020 či 2021. Pri medzigeneračnom porovnaní sa rozdiely temer strácajú. V zásade platí, že ak máte telefón strednej či vyššej triedy z obdobia posledných 4 či 5 rokov, nebude robiť zlé fotografie ani v porovnaní s rovnako drahými mobilmi aktuálneho roka.

Nové funkcie chýbajú

V minulosti dostávali mobilné telefóny nové funkcie, vďaka ktorým sa z nich stali dnešné multifunkčné zariadenia. Pribudla v nich možnosť fotografovať na kvalitnej úrovni, čím vytlačili kompaktné fotoaparáty. Dostali GPS čipy, vďaka čomu sa do kremíkového neba pobrali samostatné automobilové navigácie. Pribudli rýchle internetové pripojenie a veľké displeje, čím sa smartfóny stali zariadeniami na „konzumovanie“ obsahu a do veľkej miery vytlačili klasické počítače.

V súčasnosti takáto nová kľúčová funkcia chýba a ani jeden z výrobcov nevie prísť na to, čo by mohla byť tá povestná nová veľká vec. Nastala stagnácia a v súčasnosti vôbec nie je jasné, akým smerom sa bude vývoj mobilných telefónov uberať.

Ako často teda meniť?

Ak v minulosti platilo, že technologickí nadšenci mohli meniť telefón hoc aj každý rok a ďalší používatelia povedzme raz za dva či tri roky, v súčasnosti sa táto hranica posunula. Ak aj máte nadpriemerné príjmy, meniť akýkoľvek telefón po roku je číry nezmysel a mrhanie peňazí. Radšej si namiesto toho kúpte niečo, čo vám prinesie vyššiu pridanú hodnotu.

V prospech dlhšieho využívania telefónu hovorí aj predlžujúca sa softvérová podpora u všetkých relevantných výrobcov. Zatiaľ čo v minulosti aj najdrahšie telefóny so systémom Android dostávali aktualizácie systémového softvéru len dva či tri roky, v súčasnosti je to podstatne dlhšie.

Napríklad Samsung u vybraných modelov ponúka až štyri roky veľkých aktualizácií a potom ešte rok menších, bezpečnostných záplat (hovorí sa dokonca, že výrobca pôjde až nad päť rokov). Presne rovnako (štyri roky aktualizácií a päť rokov záplat) to má aj Xiaomi či OnePlus. Google u nových Pixel 8 telefónov prisľúbil až sedemročnú podporu. Podobne to má aj menej známy výrobca FairPhone.

U iPhonov bola situácia v tomto smere vždy lepšia, tento výrobca poskytoval (a poskytuje) päť až šesť nových aktualizácií operačného systému iOS, pričom nová vychádza každý rok.

Aj najurputnejším technologickým nadšencom teda stačí meniť telefón po dvoch, či radšej až troch rokoch. Bežní používatelia si ho pokojne môžu nechať aj štyri či päť rokov, ak nemá problém s výdržou batérie.


Ďalšie články