Reštaurátor v rimavskosobotskom múzeu porozpráva o freskách a ich obnovovaní

Gemersko-malohontské múzeum. Gemersko-malohontské múzeum Rimavská Sobota Foto: Gemersko-malohontské múzeum FB

RIMAVSKÁ SOBOTA – Všetkým záujemcom o históriu je venované podujatie Príbehy zo stien, ktoré vo štvrtok 26. októbra 2023 organizuje Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Ide o prednášku známeho a uznávaného reštaurátora Miroslava Janšta, ktorý priblíži špecifiká reštaurovania stredovekých nástenných malieb, ale i prácu a poslanie reštaurátora.

„Miroslav Janšto je dvojnásobný držiteľ Ceny Fénix – Kultúrna pamiatka roka za obnovu a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky. V roku 2012 mu bola táto prestížna cena udelená za komplexné reštaurovanie stredovekého presbytéria v Evanjelickom kostole v Rimavskom Brezove. Druhú Cenu Fénix získal o tri roky neskôr, v roku 2015, za reštaurátorské práce na neologickej synagóge v Lučenci,“ priblížil dokumentátor GMM Ján Aláč.

Miroslav Janšto (*1967) študoval v rokoch 1981 až 1985 na Škole umeleckého priemyslu v Kremnici, odbor reštaurovanie štukovej výzdoby. Po skončení školy v júli 1985 nastúpil ako konzervátor práve do Gemersko-malohontského múzea. V rokoch 1987 až 1993 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, odbor reštaurovanie maľby. Je členom Komory reštaurátorov.

Zameriava sa na reštaurovanie nástennej maľby v historických objektoch, ale reštauruje tiež obrazy na plátne a iných nosičoch. Reštaurátor dlhodobo spolupracuje s Gemersko-malohontským múzeom. Je dlhoročným členom jeho komisie pre tvorbu zbierok histórie umenia. Viaceré z výtvarných diel v zbierkach múzea aj reštauroval. Svoje práce vystavoval nielen v múzeu v Rimavskej Sobote na výstave Miroslav Janšto. Príbeh reštaurovania v roku 2019.

Janšto reštauroval okrem kostola v Rimavskom Brezove tiež stredoveké nástenné maľby v chráme v Šiveticiach. Oba tieto svätostánky sú súčasťou súboru 12 kostolov Gemera-Malohontu, ktoré boli v roku 2022 vyhlásené za Európske dedičstvo a ktorým je venovaný rok 2023 ako Rok nástennej maľby. Rok nástennej maľby bol vyhlásený dvoma samosprávnymi krajmi, BanskobystrickýmKošickým.


Ďalšie články