Google zruší jednu zo svojich aplikácií. Používate ju aj vy?

google-g16d308c8f_1280 Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

MOUNTAIN VIEW – Spoločnosť Google je známa tým, že nemilosrdne ukončuje svoje služby a aplikácie, ak nemajú dostatočný počet používateľov, prípadne nezapadajú do jej rozvojového plánu. Tento osud v budúcom roku postihne aplikáciu Google Podcasty, ktorá slúži na prehrávanie rôznych zvukových relácií prevažne s hovoreným slovom.

Google v týchto dňoch používateľom rozosiela hromadné e-maily, v ktorých upozorňuje na blížiaci sa koniec aplikácie. Takéto e-maily dostali používatelia aj na Slovensku. „Uvedomujeme si, že je to veľká zmena a chceme sa vám poďakovať, že ste patrili k verným používateľom služby Podcasty Google. V nadchádzajúcich mesiacoch vás budeme kontaktovať a poskytneme vám podrobnejšie informácie,“ píše americká spoločnosť.

Fámy o možnom zrušení aplikácie sa začali objavovať už v apríli tohto roka. Spoločnosť Google vtedy začala pridávať podcasty do svojej ďalšej aplikácie YouTube Music, ktorá dovtedy slúžila hlavne na reprodukciu hudby. Ako informoval portál Touchit.sk, zámerom Google je zrejme lepšie konkurovať aplikácii Spotify, ktorá tiež je tiež primárne určená na prehrávanie hudby, ale už roky ponúka aj podcasty.

„Podcasty budú v službe YouTube Music k dispozícii do konca tohto roka a v prvých mesiacoch roka 2024 začneme vo vašom regióne uvádzať na trh nástroje, ktoré vám umožnia preniesť predplatné vašich podcastov z Podcastov Google. V službe YouTube Music budete môcť počúvať svoje podcasty presne tak, ako v službe Podcasty Google,“ zdôrazňuje americká firma.

Zároveň podčiarkuje, že na počúvanie podcastov nebude nevyžadovať žiaden platený odber a budú teda zadarmo, podobne ako teraz v Google Podcastoch. Na prehrávanie hudby v YouTube Music však bude vyžadované predplatné, rovnako to však bolo aj doteraz.

Ako uvádza Touchit.sk, YouTube Music je už v poradí štvrtý pokus, ako priniesť poslucháčom tento typ obsahu. Prvá bola aplikácia Google Listen (2009 – 2012), potom Google Play Podcasts (2016 – 2020) a napokon súčasná aplikácia Google Podcasts, ktorá bola spustená v roku 2018. Skončí tak po zhruba piatich rokoch existencie.

Aj YouTube Music v minulosti nahradila staršiu aplikáciu. Bola ňou služba Google Play Music, ktorá bola zaujímavá i tým, že umožňovala nahranie až 50 000 vlastných skladieb do cloudového úložiska. Používateľ ich mal teda uložené na internete a mohol si ich kedykoľvek prehrávať vo svojich zariadeniach, ak v nich mal internetové pripojenie. Túto aplikáciu však firma zrušila koncom roka 2020.

V portfóliu Google nejde o nič výnimočné, keď zruší alebo ukončí niektorý zo svojich softvérových produktov. Pekný prehľad všetkých týchto zrušeniach služieb a aplikácií poskytuje stránka Gcemetery.co, ktorá je akýmsi virtuálnym cintorínom zrušených produktov Google. Ku koncu septembra na ňom bolo presne 166 už neexistujúcich služieb a aplikácií.


Ďalšie články