V Žiari nad Hronom začali s triedením archeologických nálezov z kaštieľa

kastiel1 Foto: Mário Kaprálik

ŽIAR NAD HRONOM – V Žiari nad Hronom sa v týchto dňoch intenzívne pracuje na obnove biskupského kaštieľa.

Okrem toho tam začínajú aj s triedením nálezov a organizovaním fondu archeologických nálezov, ktoré boli odkryté archeológom a mestským historikom Petrom Mosným. Mesto o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Ako priblížil kastelán Peter Mlatec, veľkú väčšinu tvoria predmety objavené v rôznych častiach kaštieľa. Ide o keramické črepiny nájdené v pivnici, ktoré takmer s určitosťou slúžili na skladovanie potravín a vína.

Úlomky sklenej fľaše nájdenej vo väzenskej cele, ktorá sa nachádza medzi prízemím a pivnicou na západnej strane budovy, či útržky tapiet, ktoré sa nachádzali v biskupskej sále a iných súkromných priestoroch biskupov na južnej a východnej strane prvého poschodia.

Malú časť zbierky tvoria podľa kastelána predmety nájdené v blízkosti kaštieľa, ako napríklad pozostatky domu, ktorý zhorel vo Svätom Kríži niekedy v priebehu 18. storočia.

„Správne zatriedenie týchto nálezov a ich príprava, aby mohli byť vhodne vystavené pre verejnosť, bude vyžadovať mravčiu prácu a čas, ale dúfame, že keď náš kaštieľ znova ožije, tak archeologická expozícia pomôže našim návštevníkom lepšie si predstaviť každodenný život všetkých obyvateľov sídla biskupov,“ dodal Mlatec.

(tasr)


Ďalšie články