Vodiči sa musia pripraviť na obmedzenia. Budú rekonštruovať most aj dlho plánovanú križovatku

most1 Cestný most pod Pustým hradom vo Zvolene. Foto: Mário Kaprálik

ZVOLEN – Vodiči vo Zvolene sa budú musieť pripraviť na dopravné obmedzenia. Začne sa rekonštrukcia mosta na hlavnom ťahu aj križovatky pri vstupe do centra mesta.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) plánuje začať s prácami na obnove cestného mosta pod Pustým hradom vo Zvolene v polovici mája. Práce budú trvať niekoľko mesiacov. Pôjde o prvú zásadnú opravu od výstavby mosta.

Dôvodom rekonštrukcie je jeho nevyhovujúci stav. „Ten sa prejavuje opakujúcimi sa trhlinami a nerovnosťami na vozovke, čo má vplyv aj na bezpečnosť premávky,“ uviedol odbor marketingu a komunikácie NDS s tým, že celková oprava predstavuje investíciu 3,75 milióna eur.

V rámci prác tak očistia most až na nosnú konštrukciu. Následne bude jej sanácia aj výmena odvodňovacieho a izolačného systému. Urobia nové rímsy, vozovku, zábradlie a nakoniec osadia nové zvodidlá.

Dobrá správa pre vodičov je, že počas opravy bude zachovaná doprava. Práce rozdelia do dvoch etáp. Dočasnými semaformi tak bude možné premávku presmerovať vždy na tú stranu mosta, na ktorej práce nebudú. „Dĺžku trvania červenej a zelenej budú upravovať na základe aktuálnej dopravnej situácie,“ doplnila NDS.

Most má dĺžku 719 metrov a výšku 18,3 metra. Premosťuje železničnú trať, rieky Hron a Slatinu.

Pred začiatkom leta by mala v meste začať aj dlho očakávaná prestavba križovatky v časti Rákoš pri vjazde do Zvolena zo Sliača a z rýchlostnej cesty R1 od Banskej Bystrice. Výstavba za viac ako 1,5 milióna eur by tak mohla začať najneskôr v júni.

Zámer prerobiť túto križovatku avizuje zvolenská samospráva aj Banskobystrický samosprávny kraj už niekoľko rokov. Hlavným problémom bolo zdĺhavé vysporadúvanie pozemkov a získavanie stavebného povolenia.


Ďalšie články