Muž postrelil pri strete s medvedicou kolegu. Takýto incident bol iba otázkou času

medved3 Foto: ŠOP SR

BANSKÁ BYSTRICA – V nedeľu na Poľane na dvoch ochranárov vybehla z húštiny medvedica. Jeden z nich vystrelil legálne držanou zbraňou, aby šelmu vyplašil. Guľka však zasiahla jeho kolegu do nohy. Takéto vyústenie stretu človeka s medveďom bolo len otázkou času.

Medvedica mala pri sebe dve malé medvieďatá a zrejme ich iba bránila. V tomto období vyvádzajú samice svojich potomkov a často sa presúvajú do nižších polôh zo strachu pred veľkými samcami. A práve medvedice sú pri obrane svojich mladých veľmi útočné.

Na Slovensku pribúdajú nebezpečné strety človeka s medveďom. Ľudia začínajú chodiť do prírody s obavami o svoje zdravie i životy. Obyvatelia sa návštevy milovaných lesov nechcú vzdať, čo je samozrejme pochopiteľné. A tak tí, čo môžu a majú tú možnosť, berú si so sebou na obranu zbraň. Preto niečo takéto, ako sa stalo v nedeľu, sa dalo očakávať.

Aj keď majú zbraň v legálnej držbe, je otázne, či s ňou vedia správne narábať. Či majú dostatočnú skúsenosť, pravidelne strieľajú a dokážu si zachovať chladnú hlavu. Sviatočný strelec so zbraňou môže byť totiž hotová katastrofa.

Nikto sa nesnaží naznačiť, že takým strelcom bol aj spomínaný strážca prírody. Avšak situácia, keď sa na človeka z niekoľkých metrov vyrúti rozzúrený medveď s vycerenými zubami a rozhodujú sekundy, si vyžaduje naozaj obratného a vyrovnaného profesionála, ktorý si je istý každým výstrelom. Určite tu nestačí vystrieľať jeden zásobník raz za rok na strelnici a pozerať akčné filmy.

V prípade, že pôjde o neskúseného strelca, ktorý bude vyťahovať pištoľ z vrecka teplákov či z košíka na hríby, guľky budú lietať doslova po celom lese a môžu zasiahnuť ďalšieho človeka. Takisto rozzúrený a navyše poranený medveď bude ešte nebezpečnejší.

Majiteľov zbraní, ktorí si dokážu zachovať chladnú hlavu v takejto stresovej situácii a sú na to trénovaní, nie je veľa. A väčšinou nie sú ani z radov vášnivých hubárov či výletníkov, ktorí si zoberú svoju zbraň na obranu pred medveďom do lesa. Situáciu treba riešiť inak, a musia to urobiť kompetentní ľudia.

To, či je na Slovensku šeliem tak akurát, alebo sú premnožené, treba nechať na odborníkov. Jeden fakt je ale istý a neodškriepiteľný. Stretov so šelmou pribúda. Ľudia sa boja chodiť do lesa a tí, ktorí majú možnosť, tam začínajú nosiť pištole a pušky na obranu, ktorá sa môže skončiť ako na Poľane, alebo ešte fatálnejšie.

Zbraň v tomto prípade nebude určite správnym riešením problému s touto šelmou a treba si aj uvedomiť, že na vine nie sú vždy len medvede, ale často je na vine aj človek.


Ďalšie články