Prvý investor v štátnom priemyselnom parku začne tento mesiac s výstavbou hál

Slávnostný výkop v budúcom priemyselnom parku Rimavská Sobota Foto: Branislav Caban

RIMAVSKÁ SOBOTA – Nemecká spoločnosť Winkelmann, prvý investor v štátnom priemyselnom parku v Rimavskej Sobote, v ňom začne počas apríla stavať svoje výrobné haly. Na poslednom zasadnutí rimavskosobotského mestského zastupiteľstva o tom informoval primátor Jozef Šimko.

„Tieto haly by mali byť dokončené do apríla budúceho roka. Vtedy by už firma mala aj prijímať zamestnancov,“ konkretizoval Šimko s tým, že výstavba by mohla byť spustená už začiatkom tohto mesiaca.

V podobnom duchu sa vyjadrilo aj Ministerstvo hospodárstva SR, ktoré informovalo, že v polovici marca bola investorovi odovzdaná prvá časť územia pre výstavbu budúceho závodu.

Výstavba základov nového závodu má tak včas reálne kontúry. Ja sa skutočne teším, že do mesta prinášame istotu práce pre množstvo ľudí, a to v podobe nielen priamych, ale aj nepriamych pracovných miest, ktoré sem postupne prinesie okrem hlavného investora, spoločnosti Winkelmann, aj celý subdodávateľský reťazec,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.

Primátor Rimavskej Soboty ďalej na zasadnutí MsZ povedal, že práve štátny priemyselný park bol jedným z troch hlavných bodov, ktoré prebral s podpredsedom vlády SR pre investície a informatizáciu Richardom Rašim pri jeho nedávnej návšteve Rimavskej Soboty. Podrobnosti však nekonkretizoval.

Winkelmann sa chystá v Rimavskej Sobote preinvestovať celkovo vyše 110 miliónov eur počas rokov 2023 až 2025. V novom závode chce vyrábať kovové smaltované zásobníky na teplú vodu pre tepelné čerpadlá a ohrievače.

Ročne ich plánuje vyrobiť okolo 300 000 kusov, pričom výroba by sa začala na jar 2025 a plnú výrobnú kapacitu by závod dosiahol koncom roka 2027.

Nemecká firma sľubuje, že do konca roka 2025 vytvorí minimálne 452 nových pracovných miest. Súčasťou celého projektu je aj zriadenie nových autobusových liniek do priemyselného parku.

Celý strategický štátny priemyselný park v Rimavskej Sobote by mal byť postavený na ploche zhruba 80 hektárov v celkovo štyroch plánovaných etapách.

V budúcnosti by mala popri areáli parku viesť rýchlostná cesta R2, jej pokračovanie od Lučenca na Tornaľu a Rožňavu je však v nedohľadne.


Ďalšie články