Šelma rozdeľuje spoločnosť, rozhádala aj medvediarov. Dalo sa smrti turistky predísť?

medved3 Foto: ŠOP SR

Rozhádali nielen súčasnú a predchádzajúcu garnitúru na ministerstve životného prostredia, ale aj šéfov medvediarov. Počty stretov s medveďmi totiž narastajú a čoraz viac polarizujú nielen politickú, odbornú, ale aj laickú verejnosť.

Prípad v Liptovskom Mikuláši sa skončil elimináciou medvedice. Šelmu, po ktorej útoku zomrela bieloruská turistka, čaká zrejme ten istý osud. Práve toto zviera sa stalo jablkom sváru medzi bývalým šéfom Zásahového tímu pre medveďa hnedého Mariána Hletka a súčasného šéfa medvediarov Jaroslava Slašťana.

Podľa výpovede svedkov mal na bieloruských turistov útočiť medveď so žltou značkou na uchu. To, či mali, alebo nemali muž so ženou do inkriminovanej oblasti v Demänovskej doline vstúpiť, je jedna vec. Ich výlet však dopadol fatálne a otázka je, či sa zbytočnej smrti dalo zabrániť. A práve tu je ten jeden z problémov medzi Slašťanom a Hletkom.

„Medveď, ktorý útočil na dvojicu bieloruských turistov, mal byť odstránený. To tvrdím už od leta 2023. Keby sa tento medveď vtedy eutanazoval, mohla mladá žena ešte žiť,“ uviedol Jaroslav Slašťan. Hletko, naopak, po útoku uviedol, že zatiaľ nie sú žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali, že naozaj išlo o predačný útok medveďa

Podľa Zásahového tímu pre medveďa hnedého ide o jedinca, ktorý vraj nie je pre nich neznámy. V minulosti už totiž podľa nich vyčíňal. A to konkrétne vlani na golfovom ihrisku na Táloch, kde sa pravidelne promenádoval v blízkosti golfistov i detí.

Ľudia z tímu vtedy uviedli, že ho imobilizovali, avšak neodstránili. Nedostali vraj povolenie na jeho usmrtenie, hoci spĺňal všetky kritériá na to, aby bol vylúčený z populácie.

Vtedajšie vedenie envirorezortu rozhodlo, že medveď bude plašený gumovými projektilmi, aby sa mu navrátila plachosť.

Slašťan bol vtedy za usmrtenie tohto medveďa. Naopak, bývalý šéf zásahového tímu Hletko ako vtedajší zamestnanec ministerstva životného prostredia, ktorý mal na starosti aj manažment problémových medveďov, bol proti jeho eliminácii a preferoval plašenie. Je preto verejným tajomstvom, že kvôli tomu prišlo medzi nimi k vyhroteným situáciám.

Keď medveďa vlani v lete na Táloch imobilizovali, osadili mu ušné značky, podľa ktorých je ľahko identifikovateľný. A práve jeden z horských záchranárov, ktorý po útoku v Demänovskej doline našiel nebohú Bielorusku, uviedol, že tam videl medveďa so žltou značkou na uchu. Ten sa mal aj nachádzať pri obeti.

Či mal pravdu jeden medvediar alebo druhý, možno raz ukáže čas. Jedno je však isté. Medveď so značkou na uchu, ktorý je známy z Tálov, kde naháňal na golfovom ihrisku ľudí, a je aj spájaný s marcovou tragédiou v Nízkych Tatrách, to už má spočítané. Bolo totiž vydané povolenie na jeho odstrel.

Smrť jedného jedinca však narastajúce strety so šelmou a konflikty nevyrieši. Na ťahu sú teraz preto kompetentní, aby sa správne rozhodli, či treba strieľať, alebo len plašiť. 


Ďalšie články