Koncom apríla ožije Banská Bystrica džezom

Námestie SNP v Banskej Bystrici Bratislava Hot Serenaders vystúpenie United Europe Jazz Festival v Banskej Bystrici v roku 2019. Foto: TASR/Dušan Hein

BANSKÁ BYSTRICA – Banská Bystrica bude koncom apríla dejiskom 28. ročníka United Europe Jazz Festivalu. Na podujatí, ktoré prepája tri krajiny, Slovensko, Česko a Poľsko, sa od 25. do 28. apríla predstavia opäť výnimoční domáci i zahraniční muzikanti.

TASR o tom informovala Zdenka Marhefková z kancelárie primátora.        

Festival sa začne vo štvrtok 25. apríla o 16.00 h v Hudobnom átriu Štátnej vedeckej knižnice filmovým dokumentom Kena Burnsa Čistá radosť. V Hogo Fogo Jazz & Art Clube sa v tento deň o 19.00 h uskutoční koncert klaviristu a skladateľa Dana Costu (UK). Sprevádzať ho budú Banskobystričan Peter Solárik na bicích a Matej Štubniak na kontrabase.        

„Druhý deň festivalu odštartuje duo Lash & Grey so speváčkou Kristínou Mihaľovou a gitaristom Jakubom Šedivým, ktorí patria medzi najvýraznejšie objavy slovenskej hudobnej scény posledných rokov. Spolu s nimi zahrajú na pódiu Robotníckeho domu talentovaní českí muzikanti Tomáš Baroš na kontrabase a Marek Urbánek na bicích,“ priblížila Zuzana Kohútová z kultúrneho centra Robotnícky dom. Druhým koncertom piatkového večera bude vystúpenie poľského kvarteta The Choice v Hogo Fogo Jazz & Art Clube o 21.00 h.        

V sobotu 27. apríla ozvláštni festival tradičný vínny festival Vinšpacírka. V sobotu popoludní na Námestí SNP zahrajú Big Band a Saxofónové kvarteto Základnej umeleckej školy J. Cikkera. Po nich odohrá koncert slovenská jazzová speváčka Svetlana Rymarenko. Hudobný program na námestí uzavrie Anita Soul, ktorá predstaví svoj nový album Balans.        

„Sobotný program sa z námestia opäť presunie do priestorov Robotníckeho domu, kde čaká na návštevníkov festivalu výnimočný hudobný zážitok v podaní českého speváka a textára Dana Bártu,“ podotkla Kohútová.        

Ako dodala, posledný deň festivalu ukončia na Námestí SNP koncert mládežníckeho orchestra z Borského Mikuláša Big Band Storm a big band slovenského trubkára a skladateľa Lukáša Oravca. V trinásťčlennom zoskupení Lukáš Oravec Orchestra účinkujú poprední hudobníci zo Slovenska, Česka, Nemecka, Maďarska a USA.        

United Europe Jazz Festival organizujú v Banskej Bystrici od roku 1996. V čase svojho vzniku to bol jediný dixielandový festival na Slovensku. V súčasnosti tento hudobný festival prepája tri krajiny – Slovensko, Česko a Poľsko. Medzinárodná spolupráca pretrváva už 22 rokov.

(tasr)


Ďalšie články