Medvedicu identifikovala unikátna kamera. Potom prišiel pokyn na streľbu

sop,medved Medveďa od incidentu sledovali drony. Foto: Mário Kaprálik

BANSKÁ BYSTRICA – Medveďa, ktorý zranil piatich ľudí v Liptovskom Mikuláši, v utorok večer eliminovali medzi Závažnou Porubou a Iľanovom. Šelmu, po ktorej pátrali viac ako týždeň, identifikovali vďaka dronu s biometriou. Túto techniku využili prvýkrát.

Podľa Štátnej ochrany prírody identifikovali medvedicu na základe informácií špecifického softvéru, ktorý využívali hliadkovacie drony. Pokyn na odstrel prišiel až po tom, ako zábery sledovaného medveďa dosiahli viac ako 80-percentnú zhodu so zábermi medveďa z mesta.

„Dostal som ako dronista informáciu, že sa hľadá medveď. Plus vstupné informácie, videá a údaje, že má približne od 80 do 100 kilogramov. Následne som išiel na miesto,“ uviedol dronista Dominik Vároš.

Zhruba po 1,5 hodine už podľa jeho slov medveďa našli. Avšak, na úplne inom mieste, ako udávali prvotné informácie. „Odvtedy sme ho neustále sledovali. Správal sa iracionálne. Toho medveďa som mal na kamere spolu 27 hodín. Presne sme zistili, kde žije, kde sa pohybuje. Nalietal som 74 kilometrov s tromi dronmi. Ako prvý som v Európe lietal vo víchrici 90 minút. Jeden dron sa nám utopil. Podmienky boli naozaj extrémne, ale robili sme všetko, aby sa nám medveď nestratil,“ vysvetlil Vároš.

Dron, ktorým šelmu monitorovali, je štandardný, avšak kamery na ňom sú jedinečné, nepredajné a podľa dronistu ide o demo kus.

„Robil som s ňou prvýkrát. Na dva kilometre v noci sme vďaka nej videli, či medveď je, robí potrebu, kadiaľ chodí. Snímal jeho teplotu a miesta kadiaľ prešiel. Pochybnosť, že bol eliminovaný nesprávny medveď, nie je na mieste,“ zhodnotil dronista.

Pri lietaní objavili štyri, respektíve päť

medveďov. Sú však presvedčení, že bol usmrtený správny medveď. Porovnávali totiž množstvo záberov. „Najviac som z toho vytlačil 82 percent. V pondelok som teda oznámil, že mám 82-percentnú zhodu. Stále sme vedeli, kde sa nachádza,“ konštatuje Vároš.

Nemyslí si, že medveď sa tam objavil náhodou. „Lietali sme nad ním dronom asi 40 metrov, vôbec dron neriešil. Bolo mu to jedno. Prelietal vrtuľník, vôbec si ho nevšímal. Nachádzali sa tam paraglidisti. Neušiel, približoval sa k nim. Bol od nich vzdialený 70 metrov. Nebál sa ani ľudí na štvorkolkách či motorkách. Ja som si urobil ako dronista a hasič svoju robotu na 100 percent. Miesto ďakujem však vidím hejt, a to sa mi nepáči,“ dodal Vároš.

Medvedia samica mala tri roky a približne 70 kilogramov. Po Liptovskom Mikuláši behala vyplašene v nedeľu (17. 3.) na pravé poludnie. Prebehla cez celé mesto, pričom napadla piatich ľudí vrátane 10-ročného dievčaťa. 

Po útoku bol v Liptovskom Mikuláši a okolí v pohotovosti Zásahový tím pre medveďa hnedého, ktorý v spolupráci s ostatnými bezpečnostnými zložkami organizoval 24-hodinové hliadky.

Denne bolo v terénne niekoľko pohotovostných hliadok, ktoré boli v prípade potreby schopné okamžite a operatívne zasiahnuť. Šelmu odstrelili deväť dní po incidente. V meste následne odvolali mimoriadnu situáciu.

V súvislosti s medveďmi vláda navrhuje ústavný zákon, ktorý má umožniť odstrel medveďa hnedého. Po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Galante to povedal premiér Robert Fico (SMER-SD). Podľa jeho slov je situácia s medveďmi akútna. Detaily návrhu zatiaľ známe nie sú.

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) uviedol, že v Bruseli na rade ministrov vzniesol požiadavku, aby na území Slovenska bolo umožnené mať voľnejší mechanizmus pri ochrane zdravia a života ľudí.

„Prídeme s návrhom ústavného zákona, ktorý sme schválili a ktorý umožní okolo všetkých miest a obcí vytvoriť zóny vo vzdialenosti 500 metrov,“ vyhlásil minister a dodal, že v týchto zónach bude môcť dôjsť k automatickej likvidácii medveďa mimo správneho konania.


Ďalšie články