Ide na kultúru a šport priveľa peňazí? Rimavskosobotských poslancov rozhádali dotácie

Zasadnutie mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote. V strede primátor Jozef Šimko. Foto: Branislav Caban

RIMAVSKÁ SOBOTA – Nečakane dlhá a intenzívna diskusia sa rozprúdila na poslednom zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ) v Rimavskej Sobote pri schvaľovaní dotácií miestnym športovým klubom a kultúrnym spolkom.

Zatiaľ čo v iných rokoch šlo zvyčajne len o formalitu a dolaďovala sa iba výška niektorých príspevkov, tentoraz rozsiahla diskusia vyústila až do odročenia schvaľovania príspevkov na ďalšiu schôdzu.

Podľa poslanca Zoltána Cziprusza dostala komisia školstva a kultúry, ktorej predsedá, celkovo 26 žiadostí, z ktorých dve nesplnili predpísané náležitosti. Napokon rozdelili bezmála 50 000 eur.

„Prešli sme všetky žiadosti a snažili sme sa ich čo najobjektívnejšie hodnotiť,“ zdôraznil Cziprusz pri predkladaní bodu.

Na jeho slová reagovala poslankyňa Erika Juhászová, ktorá sa pýtala, na základe akého kľúča došlo k prerozdeleniu financií. Nepáčilo sa jej, že niektoré organizácie dostali celú sumu, ktorú žiadali, a iným bola výrazne znížená.

„Akokoľvek som to pozerala, mám dojem, že tu bolo nespravodlivé rozdeľovanie týchto financií,“ podotkla Juhászová.

Nespokojnosť vyjadril aj primátor Jozef Šimko, podľa ktorého ide na tento účel celkovo priveľa peňazí. „Nechcem povedať, že peniaze rozhadzujete, ale ste príliš veľkodušní a dávate pre tieto organizácie obrovskú sumu,“ adresoval poslancom.

Zároveň poukázal na skutočnosť, že v susednom Lučenci, čo je väčšie mesto s vyšším rozpočtom, vyčlenili na obdobné účely len 1 500 eur. „A my dávame 49 930 eur. Nemyslíte si, že je to obrovský rozdiel?“ opýtal sa radných a súčasne avizoval, že ak by poslanci takúto sumu schválili, tak príslušné uznesenie aj tak nepodpíše.

Informoval tiež o ďalšom výpadku podielových daní. „Za mesiac február sme dostali o 93 000 eur menej z podielových daní do rozpočtu mesta v porovnaní s rokom 2023. Ak by tento trend pokračoval do decembra, tak budeme mať v rozpočte chýbajúci milión eur,“ upozornil primátor.

Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko (vľavo) a viceprimátor Attila Halász počas prerokovávania bodu o dotáciách. Foto: Branislav Caban
Primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko (vľavo) a viceprimátor Attila Halász počas prerokovávania bodu o dotáciách. Foto: Branislav Caban

Doplnil, že nejde o zanedbateľnú čiastku, pretože celý tohtoročný rozpočet mesta Rimavská Sobota je 27,6 milióna eur.

Ako nadviazal poslanec Viliam Vaš, komisia školstva a kultúry aj tak musela „zosekať’ požiadavky jednotlivých kultúrnych združení, ktoré požadovali dotácie v celkovej výške až 71 000 eur. „Ani 49 930 eur nie je malá čiastka, ale pre mesto to neznamená nútenú správu ani ozdravné opatrenia,“ podčiarkol Vaš.

Zdĺhavú diskusiu napokon ukončil poslanec Michal Demeter, ktorý navrhol stiahnutie príslušného bodu z rokovania. „Odporúčam, aby sa komisia dohodla s pánom primátorom, akú najvyššiu sumu je ochotný podpísať a tú následne rozdeliť,“ povedal Demeter s tým, že nejaký kompromis sa určite nájde.

Zástupcovia občanov rovnako rozhodli aj o stiahnutí bodu o prerozdelení dotácií športovým klubom, ktoré mali spolu dostať 100 000 eur.

Podľa predsedu komisie mládeže a športu Michala Slováka sa však niektorým členom nepáčil podiel delenia tejto sumy, keď 70 000 eur mali dostať hokejisti a 30 000 eur ostatné kluby.

Dotáciami pre kultúrne organizácie a športové kluby by sa malo rimavskosobotské MsZ teda zaoberať na najbližšej schôdzi. Primátor avizoval, že zvolá jeho mimoriadne zasadnutie na 16. apríla 2024.


Ďalšie články