V Muráni bude pokračovať predaj špeciálnej nulovej eurobankovky aj tento rok

Nulová eurobankovka Muráň Nulová eurobankovka Muráň Foto: Muran.sk

MURÁŇ – Turistický suvenír v podobe eurobankovky s nulovou nominálnou hodnotou si budú môcť záujemcovia v obci Muráň (okres Revúca) kúpiť aj počas tohtoročnej letnej sezóny. Pre Banskobystrický Štandard to potvrdil starosta Roman Goldschmidt.

Na muránskej eurobankovke sú vyobrazené tri sysle, ktoré symbolizujú sysľovisko Biele vody, situované pri ceste smerom na Prednú Horu.

Za posledné roky sa popri Muránskom hrade, muránskych buchtách či krásach Muránskej planiny stalo jedným z hlavných turistických lákadiel regiónu. Starosta potvrdil, že eurobankoviek majú dostatok, keďže ich dali vyrobiť dvojnásobné množstvo.

„Nenechali sme vyrobiť 5 000 kusov, ako to býva zvyčajne, ale 10 000. Je to v prvom rade lacnejšie a myslím si, že ľudia budú stále chodievať k sysľom a budú mať záujem aj o tieto bankovky,“ uviedol Goldschmidt.

Cena tejto špeciálnej eurobankovky, ktorá sa predáva od mája 2023, sú tri eurá, ako informuje samospráva na svojej oficiálnej internetovej stránke. Kúpiť sa dá na obecnom úrade v Muráni a počas letnej turistickej sezóny aj priamo na sysľovisku.

Cieľom vydávania nulových eurobankoviek je podporovať turistický ruch a propagovať aj touto formou zaujímavé pamiatky a turistické destinácie.

V rámci širšieho okolia regiónov Gemer-Malohont a Novohrad majú vlastnú nulovú eurobankovku napríklad hrad Šomoška, Fiľakovský hrad, Gemersko-malohontské múzeum či Chmarošský viadukt.


Ďalšie články