Samospráva sa uchádza o 10 miliónov eur na historicky najväčšiu obnovu základných škôl

skola,vizual Foto: Vizualizácia - FB Mesto Banská Bystrica

BANSKÁ BYSTRICA – Banskobystrická samospráva aktuálne zameriava na projekty historicky najväčšej rekonštrukcie svojich základných škôl (ZŠ).

Po rozsiahlej obnove materských škôl v minulých rokoch je cieľom rekonštrukcie je znížiť energetickú náročnosť starých budov a dosiahnuť významné úspory. Z Programu Slovensko 2021 – 2027 sa uchádza o financie v objeme zhruba 10 miliónov eur.

Mesto doposiaľ podalo štyri žiadosti o nenávratný finančný príspevok, ktoré sa týkajú obnovy ZŠ Trieda Slovenského národného povstania, ZŠ Golianova, Základná umelecká škola (ZUŠ) Jána Cikkera a ZŠ Spojová, na ktoré už má vydané stavebné povolenia.

V prípade ZŠ Ďumbierska stavebné konanie stále prebieha. Znížiť energetickú náročnosť škôl chce dosiahnuť zateplením budov, striech, výmenou okien, dverí, inštaláciou novej vzduchotechniky i osvetlenia, čo zároveň zníži prevádzkové náklady. Ak by mesto bolo úspešné, prvé ZŠ by mohli prejsť obnovou už v budúcom roku.

„Na každú školu máme spracovaný energetický audit, ktorým sme sa riadili aj pri výbere energeticky najnáročnejších budov dosahujúcich najväčšie straty. Objekty nielenže zrekonštruujeme, ale na štyroch z nich plánujeme inštalovať aj fotovoltické zariadenia,“ uviedol energetik mesta z oddelenia inovatívnych riešení a adaptácie na zmenu klímy Ivan Drgoňa.

„Týmito opatreniami dosiahneme významné energetické úspory primárnej energie na úrovni 60 percent, znížime produkciu emisií a vďaka fotovoltike si budú môcť školy pokryť spotrebu z vlastnej elektriny vyrábanej zo slnka,“ doplnil Ivan Drgoňa.

(mk)


Ďalšie články