O nový priemyselný park na juhu Slovenska majú záujem minimálne dvaja investori

Hala Nová priemyselná hala vo Fiľakove Foto: Branislav Caban

FIĽAKOVO – Investori majú záujem o priemyselný park, ktorý v meste Fiľakovo (okres Lučenec) vytvorili miestna samospráva a Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK). Na poslednom zasadnutí krajského zastupiteľstva o tom informovali predseda BBSK Ondrej Lunter a primátor Fiľakova Attila Agócs.

„Už dnes máme minimálne dvoch záujemcov, ktorí sa zaujímajú o obsadenie priemyselného parku vo Fiľakove,“ avizoval Lunter s tým, že v budúcnosti je možné ďalšie rozšírenie tohto výrobného areálu na juhu stredného Slovenska.

Zároveň pripomenul, že spolu s primátorom Fiľakova sa snažili od vlády získať prostriedky na dofinancovanie projektu v čase, keď jeho dokončenie ohrozilo zdražovanie stavebných materiálov.

Od vládneho kabinetu napokon pomoc neprišla, ale mestu podal pomocnú ruku priamo BBSK, ktorý so samosprávou vytvoril partnerstvo a projekt dofinancoval sumou 400 000 eur.

Ako nadviazal fiľakovský primátor, medzičasom došlo ku kolaudácii nových priestorov a mesto už čaká len na nadobudnutie platnosti kolaudačného rozhodnutia. Keď sa tak stane, môže sa začať verejná obchodná súťaž pre potenciálnych investorov.

„Predpokladáme, že by mohla byť spustená okolo polovice apríla. V polovici mája už možno budeme poznať víťaza súťaže a ten sa bude môcť sťahovať do vytvorených priestorov,“ povedal Agócs.

Potvrdil aj Lunterove slová o záujme investorov o nové priestory. „Chcem sa vám ešte raz poďakovať, pretože čiastkou 400 000 eur sme zachránili investíciu v objeme viac ako štyri milióny eur,“ adresoval slová svojim poslaneckým kolegom.

Doplnil, že ak by sa to nebolo udialo, samospráva by už zrejme snahu o dokončenie projektu vzdala, pretože nemala sily ani prostriedky na jeho dofinancovanie.

Poslanec Branislav Jaďuď upozornil, že práve v južných regiónoch treba čo najviac využívať možnosti na čerpanie prostriedkov v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg. „Ak budeme hľadať ďalšie možnosti a príležitosti, verím, že tento región bude napredovať a rozvíjať sa,“ zdôraznil.

Krajskí poslanci napokon odsúhlasili vysporiadanie vlastníctva novej stavby medzi krajom a samosprávou.

Nasledovať bude spomínané vyhlásenie verejnej obchodnej súťaže na uzatvorenie nájomnej zmluvy, ktorej predmetom budú novopostavené objekty v priemyselnej zóne. Pred jej vyhlásením však treba stavbu zapísať do katastra nehnuteľností.

Na spomínanom projekte pracovala samospráva Fiľakova zhruba šesť rokov. Pôvodne malo ísť o dve výrobné haly s rozlohou po 1 000 metrov štvorcových s ďalšími priestormi ako zázemím, ale pre zdražovanie stavebných materiálov bola výstavba jednej z hál z projektu vypustená.

Súčasťou výstavby boli aj nová prístupová komunikácia zo Šávoľskej cesty, trafostanica a čistička odpadových vôd. Samospráva očakáva, že v novej hale nájde prácu okolo 30 až 40 zamestnancov.


Ďalšie články