Do Rimavskosobotského okresu smerujú investície BBSK vo výške 4,2 milióna eur

Zasadnutie Zastupiteľstva BBSK v Rimavskej Sobote. Foto: Branislav Caban

RIMAVSKÁ SOBOTA – Dokopy 4,2 milióna eur zo zdrojov Európskej únie plánuje preinvestovať v roku 2024 Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) v okrese Rimavská Sobota. Povedal to predseda BBSK Ondrej Lunter na brífingu počas výjazdového rokovania Zastupiteľstva BBSK v tomto okresnom meste.

„Za posledných päť rokov sme s mojimi kolegami zo zastupiteľstva urobili veľmi veľa pre tento región. Všetci si uvedomujeme, že ako krajina máme historický dlh voči južným regiónom, a teda aj voči Rimavskej Sobote,“ uviedol Lunter s tým, že od roku 2017 v okrese preinvestovali viac ako 18,7 milióna eur.

Konkrétne bolo podľa jeho slov zrekonštruovaných 80 kilometrov ciest a mostov za takmer 9,6 milióna eur a boli zmodernizované zariadenia sociálnych služieb (ZSS) za vyše 1,5 milióna eur.

„Taktiež sme investovali 3,8 milióna eur do školstva a obnovili kultúrne inštitúcie v objeme 1,7 milióna eur,“ konkretizoval predseda BBSK.

Z tohtoročnej sumy 4,2 milióna eur má ísť na opravy ciest a mostov zhruba 1,6 milióna. Do oblasti sociálnych služieb poputuje ďalší milión eur. Na školstvo je určených 330 000 eur a na regionálny rozvoj 200 000 eur.

Peniaze poputujú napríklad na sanáciu mosta v kritickom stave v Hnúšti či na rekonštrukciu cesty II/571 Šurice – Pavlovce.

V pláne je tiež debarierizácia priestorov Gymnázia Ivana Kraska v R. Sobote či deinštitucionalizácia ZSS Femina vo Veľkom Blhu. To znamená, že časť klientov sa presťahuje do menších objektov v Jesenskom a Širkovciach.

V oblasti turizmu plánuje BBSK zmeniť nevyužitú kúriu v Hajnáčke na návštevnícke centrum a envirocentrum cezhraničného Geoparku Novohrad – Nógrád.

V prípade priemyslu je to zase výstavba tréningového centra pre účely novovznikajúceho štátneho priemyselného parku v Rimavskej Sobote. Pôjde o investíciu asi 2,5 milióna eur.

„Budú ho môcť využívať zamestnávatelia, ktorí sem prídu, aby naši stredoškoláci mohli získať kvalifikáciu a priamo byť zamestnaní vo firmách v priemyselnom parku,“ ozrejmil Lunter.

Sumu 1,1 milióna eur dostane z cezhraničného programu Interreg Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote na revitalizáciu stálej expozície. Tá pochádza zo 70. rokov 20. storočia a nebola odvtedy výraznejšie modernizovaná.


Ďalšie články