Richard Sulík: Na renovácia Kúpeľov Sliač majú financie na účte, môžu začať s ich obnovou

sliac3 V Kúpeľoch Sliač je jediný ubytovací objekt v prevádzke hotel Palace. Foto: Mário Kaprálik

SLIAČ – V Kúpeľoch Sliač mohla už pred rokmi začať ich obnova. Avšak peniaze, ktoré sa na to mohli využiť, boli rozkradnuté. Uviedol to v utorok na tlačovej konferencii bývalý minister hospodárstva Richard Sulík, ktorý vyzýva „svoj“ bývalý rezort, aby začal s ich renováciou.

Sulík na tlačovej konferencii hovoril o divokej privatizácii v minulosti. Takisto kritizoval Juraja Gedru, nominanta zo Smeru, ktorý bol v roku 2012 členom Prezídia Fondu Národného majetku.

Nástupcom tohto fondu bola spoločnosť MH manažment, ktorá mala vtedy na účte 30 miliónov eur. Účet bol však postupne vybielený a exminister hospodárstva hovoril aj o ďalších, podľa jeho slov rozkrádačkách.

Podľa Sulíka za ich vlády financie na účte Kúpeľov Sliač rástli. K 31. decembru 2023 tam malo byť 32 miliónov eur. „Tieto peniaze boli určené na obnovu, s ktorou môžu začať,“ uviedol Sulík.

„Bohužiaľ, opäť sa začali diať zvláštne veci a pani ministerka Saková sa už stihla vyjadriť, že tých 30 miliónov eur môže ísť aj inam. Mňa to znepokojuje a bola by veľká škoda, keby sa s týmto klenotom slovenského kúpeľníctva prestalo niečo robiť,“ povedal Richard Sulík.

Na tlačovej konferencii ďalej doplnil, že keď bol ministrom on, začali Kúpele Sliač opravovať z prevádzkových peňazí. Malo ísť o nové zariadenie izieb či vymaľovanie. Ale z prevádzkových peňazí veľkú obnovu urobiť nemohli.

„Celková renovácia bude stáť určite viac ako týchto 30 miliónov. Prejdú však 2 roky, kým dokážu tieto peniaze rozumne minúť, a preto sa dá okamžite začať. Navyše, kúpele sa renovujú jeden objekt za druhým. Tam je asi 40 objektov, tak zrenovujú aspoň tie, na ktoré majú,“ doplnil šéf SaS.

Jedna z možností, o ktorej sa hovorilo počas minulej vlády, bol aj predaj týchto kúpeľov na strednom Slovensku. Koaliční partneri sa nakoniec zhodli, že ide o výkladnú skriňu slovenského kúpeľníctva, a tak dostala prednosť renovácie pred predajom. S tou sa ale ešte nezačalo.

Štátne kúpele Sliač sa už roky topia v dlhoch, v strate a chátrajú. Jediný ubytovací objekt v prevádzke je hotel Palace, pritom sú známe už viac ako 770 rokov vďaka liečivým účinkom tamojších minerálnych prameňov.

S príchodom novej vlády to však vyzerá tak, že so štátnymi kúpeľmi sa zatiaľ nič diať nebude. Kúpele Sliač stihla navštíviť už aj súčasná šéfka rezortu Denisa Saková. Podľa nej patria k najkrajším na Slovensku a označila ich za perlu, ktorá potrebuje rozvoj.

„Podpredsedníčka vlády SR a ministerka hospodárstva Denisa Saková koncom januára osobne navštívila kúpele Sliač, kde s manažmentom kúpeľov prešla celý ich areál. Rokovala o možnostiach ich rozvoja, na ktoré predchádzajúce vedenie rezortu nezanechalo dostatok zdrojov a obnova kúpeľov nie je ani v Pláne obnovy a odolnosti SR.

Ministerstvo hospodárstva SR bude hľadať spôsoby, ako zabezpečiť dlhodobý a udržateľný rozvoj kúpeľov. Dnes je však predčasné hovoriť o konkrétnych riešeniach alebo sumách,“ uviedla pred necelými 3 týždňami pre Banskobystrický Štandard Mária Pavlusík, hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR. Kúpele Sliač sú nielen slovenský, európsky, ale aj svetový unikát. Ich termálna voda priaznivo pôsobí na obehovú sústavu, na srdce a cievy pacientov, ako aj na tráviace ťažkosti a problémy spojené so ženskými ochoreniami.


Ďalšie články