Priemyselný park Banská Bystrica: Do prevádzky dali najväčšiu „baterku“ na Slovensku

baterie,ulozisko Smart batériové úložisko Foto: FUERGY

BANSKÁ BYSTRICA – V banskobystrickom priemyselnom parku spustili do prevádzky najväčšie smart batériové úložisko na Slovensku s výkonom 2,7 megawattu.

Najväčšia „baterka“ v priemyselnom parku v meste pod Urpínom dokáže poskytovať primárne podporné služby a nahrádzať tak fosílne zdroje ako sú uhlie, zemný plyn či ropa. Tie sa štandardne podieľajú na udržiavaní stability elektrickej sústavy poskytovaním primárnej regulácie.

Úložisko, ktoré zrealizoval slovenský technologický startup Fuergy, dokáže pre prevádzkovateľa elektrickej sústavy SEPS poskytovať certifikované podporné služby na úrovni primárnej regulácie v kombinácii s necertifikovanými podpornými službami vo forme flexibility.

Projekt batériového úložiska sa od fázy návrhu po spustenie do prevádzky podarilo podľa spoločnosti zrealizovať za rekordných šesť mesiacov. Projekt účinne predchádza produkcii približne 361 ton emisií CO2 ročne. Svoj uhlíkový dlh vie táto technológia splatiť za vyše roka.

Spoločnosť spresnila, že konzervatívny odhad návratnosti investície do úložiska v Banskej Bystrici je 3,5 roka. „Ide o nový typ úložiska a prvýkrát použitý biznis model, preto návratnosť zatiaľ vieme len odhadovať,“ uviedol Vladimír Miškovský zo spoločnosti Fuergy.

„Na základe našich skúseností s návrhmi a inštaláciou úložísk z predchádzajúcich rokov však očakávame, že by reálna návratnosť mohla byť aj podstatne kratšia. V konečnom dôsledku sa však návratnosť odvíja od cien podporných služieb a odchýlky,“ dodal Vladimír Miškovský.

Veľké úložiská možno efektívne využiť v bývalých priemyselných areáloch, alebo v podnikoch s energeticky náročnými technológiami, ktoré vzhľadom na vývoj hospodárstva utlmili svoju výrobu, no zostala im dostatočná energetická infraštruktúra ako trafostanice a podobne.


Ďalšie články