Múzeum v Rimavskej Sobote vystavuje počas marca vzácne tlače

Gemersko-malohontské múzeum. Gemersko-malohontské múzeum Rimavská Sobota Foto: Gemersko-malohontské múzeum FB

RIMAVSKÁ SOBOTA – Predmetom mesiaca marec v Gemersko-malohontskom múzeu (GMM) v Rimavskej Sobote je päť len nedávno zreštaurovaných vzácnych tlačí z knižnice múzea. Informovala o tom PR manažérka múzea Szilvia Tóth.

„Pozoruhodné je historické knižné dielo autora pochádzajúceho z nášho regiónu V mene Pána! Je to súhrnná zbierka kázní na všetky nedeľné a sviatočné dni v roku,“ konkretizovala Tóth.

Ďalšou zreštaurovanou vzácnou slovacikálnou tlačou je podľa jej slov vieroučné dielo s názvom Päť kníh o pravom kresťanstve. „Prvé štyri knihy evanjelického kňaza Jána Arnda preložil z nemčiny Michal Longolius ešte v roku 1617. Piatu knihu preložil v roku 1715 slávny Matej Bel,“ ozrejmila PR manažérka.

Dodala, že rozsiahle, viac ako 800-stranové dielo bolo súhrnne vydané v slovakizovanej češtine v roku 1783 v Bratislave.

Zreštaurované boli tiež ďalšie knihy. „Dielo doktora teológie Johana Sleidana, vydané vo Frankfurte nad Mohanom v roku 1672 v latinčine; dielo Franza Gräffera o Perzii, vydané v nemeckom jazyku v Pešti v roku 1823 a Viedenský sekretár pre každodenné prípady od Samuela Riedla, vydaný v nemčine v roku 1788 vo Viedni,“ doplnila Tóth.

Knihy sú vystavené v priestoroch GMM od 1. do 31. marca 2024. Reštaurovanie vzácnych tlačí z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom projektu.

(bra)


Ďalšie články