Rimavskosobotskí poslanci schválili rozpočet, je mierne prebytkový

Zasadnutie mestského zastupiteľstva v Rimavskej Sobote. V strede primátor Jozef Šimko. Foto: Branislav Caban

RIMAVSKÁ SOBOTA – S celkovými príjmami aj výdavkami vo výške viac ako 27,6 milióna eur ráta tohtoročný rozpočet mesta Rimavská Sobota, ktorý poslanci mestského zastupiteľstva (MsZ) schválili na svojom februárovom (27. 2.) zasadnutí.

Rozpočet bol skoncipovaný ako mierne prebytkový o sumu 7 659 eur. Viac ako polovica všetkých výdavkov, zhruba 53 percent, je určená na školstvo a školské zariadenia, hlavne základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Vyše 2,1 milióna eur pôjde na chod mestského úradu. Tieto financie sú určené predovšetkým na mzdy zamestnancov a súvisiace odvody, ako aj príslušné tovary a služby.

Mesto chce investovať do rekreačnej oblasti Kurinec. Za sumu bezmála 1,8 milióna eur v nej začne tohto roku stavať nový bazén s vlnobitím. S nákladmi približne 30 000 eur plánuje vytvoriť nový kemping.

Ako v rozprave uviedol primátor Jozef Šimko, nielen štát, ale aj jednotlivé obce Slovenska sú v kríze a majú nedostatok finančných prostriedkov. Zostavovanie rozpočtu mesta preto podľa jeho slov nebolo jednoduché.

„Prezradím vám jedno číslo. Jednotlivé organizácie mesta požadovali 5,5 milióna eur navyše toho, čo sme v rámci rozpočtu mohli použiť. Museli sme to ‚zosekať‘, nemali sme iné východisko,“ konštatoval Šimko.

Poslanec Roman Vaľo upozornil, že v rozpočte sú zakomponované niektoré príjmy, ktorých naplnenie je otázne. Ide napríklad o odpredaj budovy bývalého internátu na Školskej ulici, či predaj dreva na pni z mestských lesov. „Len tieto dve položky na príjmovej strane tvoria 1,3 milióna eur, čo je nemalá suma,“ doplnil.

Z prítomných 18 poslancov napokon za schválenie rozpočtu zahlasovalo 15. Proti bol iba jeden a dvaja sa hlasovania zdržali.


Ďalšie články