Vila Skuteckého v Banskej Bystrici: Umelecké hodnoty sprístupnili aj pre znevýhodnených návštevníkov

vila Vila Skuteckého v Banskej Bystrici Foto: Mário Kaprálik

BANSKÁ BYSTRICA – Stredoslovenská galéria v Banskej Bystrici prišla s prevratnou novinkou. Vo vile Skuteckého sprístupnili umelecké hodnoty aj pre zrakovo, sluchovo a mentálne znevýhodnených návštevníkov.

Galéria sa v roku 2023 úspešne zapojila do dotačného programu Ministerstva kultúry SR – Kultúra znevýhodnených skupín. Jej zámerom bolo sprístupniť originálnu Vilu Dominika Skuteckého so stálou expozíciou maliara aj pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva, ktoré sa často ocitajú v kultúrnej a sociálnej izolácii.

Realizovaný projekt Galéria pre všetkých bol spracovaný s cieľom zlepšiť prístupnosť a zrozumiteľnosť prezentovaných kultúrnych hodnôt a umenia znevýhodneným osobám, a to so zrakovým, sluchovým a mentálnym postihom.

„Zavedením prvkov informačnej debarierizácie v objekte Skuteckého vily dokážu aj takto znevýhodnení návštevníci percipovať informačný obsah expozície a vnímať silný genius loci jedinečného miesta umelcovej historickej vily aj s priľahlým areálom,“ uviedla kurátorka Katarína Minka Baraníková.

„Základný prvok informačnej debarierizácie predstavuje informačná mapa Vily Dominika Skuteckého, a to plán vily s piktogramami. Pomáha navigovať mentálne znevýhodnené osoby, ale aj detských návštevníkov, v objekte vily s priľahlým areálom,“ vysvetlila kurátorka.

Kľúčové maľby Skuteckého sú sprostredkované aj zrakovo znevýhodneným formou reliéfnych dotykových obrazov v rámoch so sprievodnými audiokomentármi, ktoré návštevníkov postupne oboznamujú aj s celkami expozície.

Zážitok z jedinečnej architektúry Skuteckého neorenesančnej vily prináša 3D model. Je dokonca možné rozložiť ho po jednotlivých poschodiach a spoznať tak celkovú skladbu objektu, aj členenie galerijnej expozície. 3D model je, podobne ako reliéfne dotykové obrazy, vložený do rámu so sprievodným audiokomentárom.

„Znevýhodnení návštevníci so sluchovým postihom majú k dispozícii 5 prenosných tabletov s virtuálnym sprievodcom stálou expozíciou. Formou videokomentárov v posunkovom jazyku sa majú možnosť oboznámiť s celou expozíciou v 10 ‚zastávkach‘,“ doplnila Katarína Minka Baraníková.

Vilu si maliar Skutecký nechal postaviť v Banskej Bystrici koncom 19. storočia po dlhoročnom pôsobení v Benátkach. Stavba je nositeľom kultúrneho a umeleckého posolstva maliara Dominika Skuteckého (1849 – 1921), ktorý zdôrazňoval význam kultúrnej tradície najmä talianskej renesancie a poznanie histórie umenia pre jeho ďalší vývin.


Ďalšie články