MS v biatlone pokračovali štafetou žien. Slovensky na čele s Kuzminovou stiahli z trate

biatlon,stafeta Foto: Slovenský biatlon

NOVÉ MESTO NA MORAVE – Majstrovstvá sveta v biatlone v českom Novom Meste na Morave pokračovali v sobotu štafetou žien 4x 6 km. Preteky mali aj slovenské zastúpenie. Na štart sa postavilo kvarteto Zuzana Remeňová, Anastasia Kuzminová, Júlia Machyniaková a Mária Remeňová. Slovenské biatlonistky obsadili slabú 20. priečku, pričom doslova vybuchli v streľbe a z pretekov boli stiahnuté na treťom úseku.

Nasťa Kuzminová približne pred týždňom po pretekoch v šprinte svetový šampionát opustila. Pripravovala sa aj v domácich podmienkach v Osrblí a pred štafetou sa do Nového Mesta na Morave vrátila, kde absolvovala oficiálny tréning. Vyskúšala si náročnú trať, ktorú poznačili dážď a teplé počasie, i veternú strelnicu.

Štafetu rozbehla Zuzana Remeňová, na druhom úseku nastúpila Nasťa Kuzminová a na tretí úsek tréneri napísali Júliu Machyniakovú. Na poslednú časť mala vybehnúť Mária Remeňová, ktorá na tomto šampionáte dostala šancu už vo dvoch štafetách. Pred štartom chceli Slovensky atakovať pozície okolo 13. miesta. Bolo to v sobotu pre ne symbolické číslo, keďže s číslom 13 aj štartovali.

Zuzana Remeňová na strelnici zaváhala a po ležke musela ísť na 2 trestné kolá, čo bola hneď na začiatku obrovská komplikácia. Rodáčka z Oravy streľbu v stoji zvládla, avšak Kuzminovej odovzdávala štafetu na 20. priečke. Deväťnásobná medailistka z vrcholných podujatí v streľbe v ľahu v silnom vetre musela trikrát dobíjať, ale vyhla sa trestnému kolu. Na druhej položke to však už bolo inak, musela tiež absolvovať dve trestné kolá a odovzdala štafetu Machyniakovej na 21. priečke.

„Strelnica bola dnes náročná. V stojke som už mala pocit, že viem s vetrom pracovať, ale veľmi ma prekvapil a netrafila som dve rany. Veľmi dlho som dobíjala a potom už ma rozkývalo. Veľmi som sa potrápila, čo ma mrzí, lebo som sa tu snažila pôsobiť ako skúsená športovkyňa, ktorá dokáže zvládnuť akékoľvek podmienky. Snažila som sa aj pred pretekmi povzbudiť dievčatá, že ten vietor zvládneme, ale bolo to nepríjemné prekvapenie,“ povedala po pretekoch pre RTVS Kuzminová.

Na tretí úsek vybehla Machyniaková, ktorá na prvej položke strieľala čisto. Stojku si už však odstrieľala iba cvične, lebo slovenské reprezentantky z trate stiahli, keďže boli predbehnuté o kolo na dvojkilometrovom okruhu a skončili na 20. mieste. Zlato si vybojovali famózne francúzske biatlonistky, striebro putuje do Švédska a bronz do Nemecka.


Ďalšie články