Voda mrzla vo vzduchu, vtáky padali mŕtve. Pred 95 rokmi namerali vo Vígľaši mínus 41 stupňov

viglas-hlavna2 V obci Vígľaš-Pstruša je osadená pamätná tabuľa. Mário Kaprálik

VÍGĽAŠ – Dnes uplynulo 95 rokov od historického rekordu. V obci Vígľaš-Pstruša pri Zvolene namerali 11. februára 1929 -41 °C. Je to dodnes neprekonaný slovenský rekord, ktorý vtedy zaznamenal miestny učiteľ Ján Porsch.

Rieka Slatina plná ľadu, popraskané či dokonca celkom rozštiepené stromy a mŕtve vtáky na zemi. Domáce zvieratá museli vtedy ľudia držať v maštaliach a obkladať slamou, aby nezamrzli a voda, ktorú vyliali pred dom, zamrzla skôr, ako dopadla na zem – to bol obraz obce Vígľaš v okrese Detva pred 95 rokmi. Vrchol extrémne tuhej zimy prišiel 11. februára 1929, keď v tamojšej meteorologickej stanici v časti Pstruša namerali najnižšie teploty v celej histórii Slovenska – -41 °C.

Zima na prelome rokov 1928 a 1929 bola mimoriadne krutá. Kým december bol slabo podpriemerný, v januári sa začalo ochladzovať až na -29 °C. Po krutom januári nasledoval ešte krutejší február. Celý február roku 1929 je dodnes najchladnejší zaznamenaný mesiac, priemerná teplota bola -11 °C.

Ako sa uvádza na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu, február 1929 bol vôbec najchladnejší február v celej histórii meraní teploty vzduchu na území Slovenska. Silné mrazy trvali až do začiatku marca. V noci na 11. február vládli pre extrémny mráz ideálne podmienky. Bolo jasno, bezvetrie a nasnežené. Ráno 11. februára bolo mimoriadne mrazivé na celom území Slovenska, predovšetkým v kotlinách severného a stredného Slovenska. V dvadsiatich troch vtedy monitorovaných lokalitách dosiahla ranná minimálna teplota vzduchu -30 °C a menej.

„Zasnežená krajina s trblietajúcimi sa hviezdami pri svitaní, pod nohami vŕzgajúci sneh. Po otvorení dvierok na meteorologickej búdke padne zrak na takzvaný suchý teplomer udávajúci aktuálnu teplotu -38 °C. No a liehový minimálny teplomer ukazuje hodnotu -41 °C, na ktorú onej noci poklesla teplota vzduchu. Oči slzia, dych sa zasekáva, ruky krehnú a on vidí a do výkazu zaznamenáva údaj, ktorý ešte žiadny meteorologický pozorovateľ na Slovensku v 20. storočí nezaregistroval,“ napísal v v rekordný deň Ján Porsch.

Teplotný rekord zaznamenal vo Vígľaši pred 95 rokmi miestny učiteľ Ján Porsch, ktorý pracoval pre vtedajší poľnohospodársky ústav. Odpočty na stanici v miestnej časti Pstruša robil celých osem rokov. Hydrologická stanica bola pritom v obci zriadená ešte rakúsko-uhorskou monarchiou v roku 1883. Dnes je na tomto mieste, v areáli Masarykov dvor, osadená pamätná tabula Lesov SR s vyznačeným dátumom a zaznamenanou najnižšou teplotou.


Ďalšie články