Pred 100 rokmi spadla najtragickejšia lavína na Slovensku. V osade Rybô pochovala 18 ľudí

lavina-hlavna Lavína sa odtrhla približne o pol deviatej večer a pod snehom uväznila 22 ľudí. Foto: ash

STARÉ HORY – Je to doteraz najtragickejšia lavína, ktorá zasiahla Slovensko. Prírodný živel ničil v lesníckej osade Rybô, ležiacej vo Veľkej Fatre v katastri obce Staré Hory, všetko, čo mu stálo v ceste. Pod lavínou našlo smrť 18 ľudí, z toho 15 detí. Dnes uplynie od tejto tragédie 100 rokov.

V osudný februárový večer. Pod tonami snehu zahynulo 18 ľudí, z toho 15 detí. Lavína zo 6. februára 1924 sa tak zapísala do histórie ako najtragickejšia v histórii.

Akoby zázrakom besnenie prírody prežil ani nie trojmesačný Benjamín Strmeň, ktorý spal v kolíske. Výška lavíny dosahovala podľa pamätníkov 35 metrov a z masívu sa zosunulo až 600-tisíc ton snehu. Zasiahla 4 domy a z ľudí, ktorí v nich boli, akoby zázrakom prežili štyria.

Maličký Benjamín, jeho rodičia a sused. Benjamín Strmeň vedel o tragédii z rozprávania rodičov, ktorí na apokalypsu spomínali až do smrti. „Spal som v kolíske, na ktorú spadla časť šindľovej strechy. Vznikol tak priestor, kde bol vzduch, čo mi zachránilo život a sneh ma nezadusil,“ povedal v minulosti Benjamín Strmeň, ktorý odišiel na večnosť v novembri 2021.

Rodičia i susedia ho hľadali, a keď sa už vzdávali nádeje, počul niekto spod snehu mrnčanie. Približne po 4 hodinách sa maličký Strmeň narodil druhýkrát. Nikdy však nezistil, kto ho spod snehu vyhrabal. „Všetko sa v ten večer približne o pol desiatej zbehlo rýchlo, nastal veľký rachot. Rodičov obrovský tlak vyhodil z postele a lavína ich vliekla dole dolinou niekoľko desiatok metrov,“ spomínal Benjamín Strmeň. Otec zostal na jej povrchu, matka bola takmer po krk v snehu. Manžel ju holými rukami vyhrabal. „Moji traja súrodenci zahynuli vo vedľajšom dome i so susedovcami, u ktorých boli na návšteve, ďalší dvaja doma, kde sa uložili na pec spať,“ uzavrel svoje rozprávanie Benjamím Strmeň.

Večer 6. februára 1924 padla z juhovýchodných svahov Krížnej (1 574 m n. m.) na osadu Rybô veľká lavína. Vyžiadala si 18 mŕtvych, z ktorých bolo 15 detí, čím sa smutne zapísala do slovenských dejín ako zatiaľ najtragickejšia lavína v histórii. Lesnícka osada Rybô je časťou obce Staré Hory. Nachádza sa v Hornojeleneckej doline vo Veľkej Fatre neďaleko Banskej Bystrice. Uvoľnená lavína prekonala výškový rozdiel 760 m. Valila sa 180-kilometrovou rýchlosťou približne 2 500 m a zobrala so sebou sneh z plochy 800 000 m2.

Odhadovalo sa, že sa v nej nachádzali 2 400 000 m3 snehu, ktoré mohli dosahovať hmotnosť 600 000 ton. Lavína sa odtrhla približne o pol deviatej večer. Zlomila 1 200 m3 stromov a zastavila sa až v hornej časti osady Rybô, kde strhla a zasypala tri domy a ďalšie dva poškodila. Pod snehom zostalo 22 ľudí. Štyrom sa podarilo vyslobodiť, 18 ich zahynulo.


Ďalšie články