Športový klub Detva v pohybe združuje 70 detí a 75 dospelých

šport Ilustračná snímka FOTO: SGF

DETVA – Behu, cyklistike, skialpinizmu i bežeckému lyžovaniu sa venuje Športový klub (ŠK) Detva v pohybe, ktorý pod Poľanou združuje 70 detí a 75 dospelých. TASR to povedala jeho predsedníčka a zároveň trénerka Miriam Moravíková.

Dodala, že atléti sú rozdelení do skupín podľa veku. „Všetky generácie si tak môžu osvojiť skĺbenie športu s povinnosťami,“ spomenula s tým, že dospelým však dávajú možnosť pretekať na oficiálnych pretekoch. Okrem bežeckých podujatí, ktoré organizuje Slovenský atletický zväz (SAZ), sú to aj trailové behy, polmaratóny i maratóny.

V rámci detskej a mládežníckej atletiky sa klub zúčastňuje na súťažiach Slovenského atletického zväzu. „V tomto veku ešte nie je špecializácia na jednotlivé disciplíny, to znamená, že malí atléti sa venujú všetkým disciplínam a rozvíjajú sa tak všestranne,“ vysvetlila. V súčasnosti sa pripravujú na súťažný viacboj mladších žiakov.

Klub má štyroch certifikovaných trénerov, jeden z nich je zároveň aj fyzioterapeutom. V lete mávajú tréningy vonku, v zime v telocvični základnej školy. „Atletickú prípravu dopĺňame športmi, ako sú plávanie a bežky. V letnom aj v zimnom období sa osvedčili športové sústredenia v prírode,“ poznamenala. Na tréningoch je cieľom rozvoj všestrannosti každého dieťaťa. „Zameriavame sa na zložky prípravy, ako sú sila, rýchlosť, vytrvalosť, kondícia, koordinácia, ale aj psychická odolnosť či duševná rovnováha,“ informovala.

Cieľom však zároveň je, aby mali deti i dospelí z pohybu radosť a mali chuť sa zlepšovať.
Medzi najväčšie úspechy klubu patrí druhé miesto na Majstrovstvách Slovenska v krosovom behu na desať kilometrov. Získala ho trénerka Iveta Furáková. Doplnila, že úspešný bol aj vlaňajší štafetový beh z Košíc do Bratislavy. Trasu dlhú 524 kilometrov s prevýšením viac ako 7 800 metrov bežalo 12 žien. Vo svojej kategórii získali prvé miesto.

ŠK Detva v pohybe vznikol v auguste v roku 2019 a vlani sa rozrástol o oddiel Cyklisti Detva, ktorých je v súčasnosti 20. „Máme radi naše mesto a Podpoľanie, a tak sme založili občianske združenie, aby sme ho mohli reprezentovať,“ konštatovala. Súčasťou klubu sa môže stať ktokoľvek s chuťou hýbať sa. Môžu to byť amatéri i profesionáli. Členstvo dáva ľuďom možnosti spoznať aktívnych ľudí vo svojom regióne.

(tasr)


Ďalšie články