Veľký návrat Naste Kuzminovej do súťažného kolotoča: V Osrblí skončila v šprinte na 59. mieste

nasta,martin horvath Anastasia Kuzminová. Foto: Martin Horváth

OSRBLIE – Celé Slovensko bolo na nohách a plné očakávania. Program Majstrovstiev Európy v biatlone v Osrblí pokračoval ďalším dňom, ktorý bol výnimočný pre všetkých fanúšikov tohto zimného športu. Popoludní sa na štart šprintu na 7,5 km postavila deväťnásobná medailistka z vrcholných podujatí Anastasia Kuzminová. Naša najúspešnejšia biatlonistka sa totiž vo veku 39 rokov vrátila po takmer 5 rokoch na vrcholovú súťažnú scénu a skončila na 59. pozícii.

Sympatická a populárna Nasťa prerušila zaslúžený športový dôchodok, aj keď vynechala stredajšie vytrvalostné preteky na 15 kilometrov, v piatok sa na Horehroní postavila na štart šprintu na 7,5 km. Slovenská biatlonistka, ktorú na diaľku sledovali aj manžel a tréner Daniel i syn Jelisej, ktorý ako bežec na lyžiach súťaží na zimných olympijských hrách mládeže v Južnej Kórei, odštartovala s číslom 75. Na štadióne jej fandilo takmer 3-tisíc návštevníkov.

Na prvom medzičase na 1 200 metroch strácala Nasťa 10 sekúnd na najlepšiu pretekárku. Úvodná streľba v ľahu jej však nevyšla podľa predstáv a nedokázala vybieliť všetky terče. V ležke z piatich terčov minula jeden a musela absolvovať trestný 150-metrový okruh. Na ďalšom medzičase po 3,7 kilometra strácala 45 sekúnd na najrýchlejšiu bežkyňu na okruhu.

Na druhej streľbe opäť nebola stopercentná, postojačky netrafila dva terčíky a išla do dvoch trestných okruhov, teda musela absolvovať 300 metrov navyše. Po druhej streľbe tak bola na 43. mieste so stratou takmer 1 minúta 21 sekúnd. Na poslednom medzičase na 6,2 km bola na 48. mieste.

Do cieľa prišla na priebežnom 46. mieste. V konečnom hodnotení obsadila 59. miesto so stratou 2 minút a 23 sekúnd a predstaví sa v sobotu v stíhacích pretekoch na 10 km, kde postúpilo 60 najlepších pretekárok. Podľa jej slov tesne po pretekoch to bude pre ňu ďalšia výzva.

„Tie prvé pocity sú také zmiešané, že ani neviem, ako mám začať,“ povedala s úsmevom tesne po dobehnutí do cieľa pre RTVS Kuzminová. „To, čo sa tu dnes dialo, sa nedá len tak opísať slovami. Veľmi, veľmi sa chcem poďakovať ľuďom, ktorí sem dnes prišli, ktorí ma podporovali na trati. Robili mi náladu aj napriek tomu, že som si to ja ako športovec nie veľmi užila, lebo prvýkrát po dlhej prestávke to veľmi bolelo. Bolo to náročné. Najmä v kopcoch, kde mi odchádzali svaly a neposlúchali ma nohy. Bežky boli vynikajúce, trať bola dobre pripravená, tak som si to užila. Mala som veľký rešpekt pred strelnicou. Chybičky tam boli a nemuseli sa stať. Bolo to asi aj preto, že som chcela dopriať divákom a fanúšikom Nasťu, ktorá zvládne strelnicu. Žiaľ, znovu sa musím učiť byť na strelnici istejšia, a nie strieľať,  ale naučiť sa triafať,“ povedala Nasťa.

Doposiaľ sa na majstrovstvách Európy o najlepší výsledok, a aj nečakané prekvapenie, pričinila 21-ročná biatlonistka Ema Kapustová. Tá vybojovala vo vytrvalostných pretekoch na 15 km pre Slovensku bronzovú medailu. V stredu na domácej trati predviedla opäť čistú streľbu a do cieľa prišla so stratou 59,1 sekundy na víťazku Maren Kirkeeideovú z Nórska. V piatok ale do pretekov v šprinte nenastúpila.

„Na strelnici som si to vydrela a každú strelu som sa snažila si postrážiť. Hlavne tú poslednú položku. Cítila som tlak aj od fanúšikov. Som doma a chcela som ukázať všetko. Je pekné spraviť takýto výsledok doma pred rodičmi,“ povedala po pretekoch pre RTVS Ema Kapustová, ktorá priebehu polroka získala v Osrblí už tri medaily. V auguste vybojovala dve strieborné medaily v letnom biatlone, teraz má bronz aj z majstrovstiev Európy. Všetky tri sa jej podarilo vybojovať pred blízkymi a rodičmi. 

Rodáčka z Revúcej sa opäť sa mohla v Orsblí oprieť o vynikajúcu streľbu, ktorá jej v uplynulých týždňoch priniesla bodované pozície vo svetovom pohári. Emu však už fanúšikovia na tratiach v Osrblí neuvidia. Spolu s trénerom Martinom Otčenášom sa zameriavajú na juniorské majstrovstvá Európy a sveta, ktoré sú na programe vo februári. „Vrcholy sezóny sú pre nás juniorské ME v Poľsku a potom MS v Estónsku. Ema sa tento rok sa lúči s juniorskou kategóriou a chceme tam uspieť,“ povedal Martin Otčenáš.


Ďalšie články