Kláštor františkánov v Kremnici: Jeden z najkrajších objektov v meste čaká obnova

klastor1 Františkánsky kláštor od roku 1949 chátra. Foto: Mário Kaprálik

KREMNICA – Jeden najkrajších historických objektov v Kremnici – kláštor františkánov začnú čoskoro obnovovať. Biskupský úrad v Banskej Bystrici uspel so žiadosťou o dotáciu z programu Obnovme si svoj dom v rámci dotačného systému Ministerstva kultúry SR.

Na obnovu a sprístupnenie kláštora bola ministerstvom schválená suma 830 097 eur, pričom zvyšnú časť spolufinancuje cirkev. Františkánsky kláštor chátral od čias, keď zásah komunistického režimu v roku 1949 vyvliekol rehoľníkov z kláštora s odôvodnením, že sa tu robila protištátna činnosť. Neskôr chceli mať z neho komunisti hotel, zostala ale po nich iba ruina v centre historického mesta.

„Na základe poskytnutého grantu z grantovej schémy Ministerstva kultúry SR a spolufinancovania banskobystrickým biskupstvom bude v nasledujúcom období vykonaných niekoľko záchranných a stavebných etáp na samotnom objekte kláštora,“ uviedol riaditeľ Biskupského úradu z Banskobystrickej diecézy Martin Dado s tým, že v objekte bude aktuálne preinvestovaných viac ako milión eur. Aj keď náklady na celkovú rekonštrukciu kláštorného komplexu sú podľa jeho slov niekoľkonásobne vyššie ako schválená dotácia a spoluúčasť biskupstva, táto suma veľmi pomôže posunúť vpred obnovu kláštorného komplexu. 

Rekonštrukčné práce budú zamerané na sanáciu vlhkosti, riešenie celkového odvlhčenia suterénu, opravu čelnej fasády od námestia, opravu fasády kláštornej veže, reštaurovanie niektorých kamenných prvkov, sanovanie statiky vnútorného nádvoria, sprístupnenie vstupu a informačnej miestnosti pre verejnosť. „Na základe zmluvných podmienok a verejného obstarávania bol vysúťažený zhotoviteľ stavby. Predpokladáme, že po prevzatí staveniska sa čoskoro začnú práce, ktoré budú trvať predbežne jeden rok,“ doplnil riaditeľ biskupského úradu. 

„Tým, že kláštor je v strede mesta, je veľmi výnimočný. Zvyčajne totiž kláštory bývali na okrajoch mesta. Každý z rádov to mával rôzne, ale on je vo vnútri mesta. Takto to vtedy začali františkáni robiť, podarilo sa im to tu skúpiť a začali stavať. Je to úžasné a výnimočné a nikto netuší, o aký obrovský objekt ide,“ uviedla Nadežda Hrašková z Katedry architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave

Podľa Hraškovej je v kláštore unikátny aj systém vykurovania. „Veľmi starostlivo sa z chodieb zakurovalo do priestoru takého ohniska, z ktorého išiel potom vývod pre pec v jednej cele – izbe pre mnícha a následne na druhú stranu do ďalšej izby. Teda sa kúrilo z chodby. V minulosti v priestoroch kláštora sídlila polícia, boli tam sklady mincovne či rôzne archívy a bolo tam dokonca aj kino,“ doplnila Hrašková.  

Františkánsky kláštor je významná kultúrna pamiatka zo 17. storočia, ktorá je súčasťou historického centra Kremnice. V kláštore pôsobila 300 rokov rehoľa františkánov. V roku 1949 boli františkáni násilne odvlečení komunistickým režimom a kláštor bol opustený. V súčasnosti je objekt v zlom technickom stave aj napriek tomu, že v uplynulých rokoch sa tam uskutočňovali viaceré záchranné práce.

Františkánov do Kremnice pozvali v roku 1649, aby sa podieľali na rekatolizácii mesta. Kláštor postavili zhruba v polovici 17. storočia na mieste starších gotických stavieb. Rehoľníci sa v meste stali významným prvkom z pohľadu rozvoja kultúry a vzdelávania. Vyučovali náboženstvo, budovali a spravovali vzácnu knižnicu. Venovali sa deťom, nepočujúcim, organizovali tiež vystúpenia ochotníckeho divadla. Súčasťou areálu a priľahlého kostola sú rozsiahle podzemné priestory s kryptami, kde v minulosti pochovávali aj rehoľníkov. 


Ďalšie články