Zomrela Lýdia Faksová, rozhlasová hlásateľka s nezameniteľným hlasom

sviecka Česť jej pamiatke! Foto: Mário Kaprálik

BANSKÁ BYSTRICA – Smutná správa obletela celé stredné Slovensko. Vo veku nedožitých 81 rokov zomrela Lýdia Faksová. Rozhlasová hlásateľka s nezameniteľným hlasom desiatky rokov sprevádzala poslucháčov a divákov najmä v literárno-dramatických a publicistických programoch.

Lýdia Faksová podľahla vážnej chorobe vo štvrtok v ranných hodinách v banskobystrickej nemocnici. „Jej hlas sa éterom niesol viac ako polstoročie. Deň čo deň oslovovala poslucháčov z banskobystrického rozhlasového štúdia. Čítala správy, uvádzala jednotlivé programy, prihovárala sa jubilantom i priaznivcom ľudovej hudby,“ uviedla banskobystrická samospráva.

Desiatky rokov sprevádzala Lýdia Faksová poslucháčov a divákov najmä v literárno-dramatických a publicistických programoch. Súčasne konferovala viaceré relácie zamerané najmä na ľudovú kultúru. Jej hlas sa ozýval v početných rozhlasových a televíznych reláciách, aj v dabingu, ktoré vznikali v Banskej Bystrici. Za svoju prácu získala viacero ocenení aj krásnych ohlasov od poslucháčov.

Za prínos v oblasti rozhlasovej tvorby si prevzala Cenu primátora za rok 2013. O päť rokov neskôr putovala Cena mesta do rúk kolektívu zamestnancov, ktorí počas pohnutých augustových udalostí v roku 1968 pôsobili v banskobystrickom štúdiu Československého rozhlasu. Medzi viac ako dvadsiatkou rozhlasových pracovníkov nechýbala ani Lýdia Faksová.

(mk)


Ďalšie články