Niektorým poslancom v Lučenci prekáža plat primátorky. Tvrdia, že 6 300 eur je priveľa

Alexandra Pivková Alexandra Pivková: Foto: archív A. P.

LUČENEC – V súvislosti so zvyšovaním daní v Lučenci sa na dvoch posledných zasadnutiach mestského zastupiteľstva (MsZ) dostal na pretras aj plat primátorky Alexandry Pivkovej. Viacerým poslancom sa v kontexte aktuálnej situácie zdal privysoký.

Ešte začiatkom decembra 2023 poslanci na návrh vedenia mesta rozhodli, že daň za byty v tomto roku vzrastie o 50 percent a daň za pozemky o 40 percent. Zvýšili sa aj poplatky za psy či dane za rekreačné zariadenia a niektoré nebytové priestory. Rovnako sa zdvihli poplatky za zber a vývoz tuhého komunálneho odpadu pre obyvateľov bytov z 29,09 eura na 50 eur za osobu a rok.

Poslankyňa Rút Olšiaková na to reagovala slovami, že už od roku 2015 apelujú na primátorku, aby zmenila postoj k svojmu platu. „Ak by občania videli, že si ochotná znížiť ho zo 6 300 eur a začať teda od seba, boli by ochotní prijať ročné poplatky vyššie o 10 či 15 eur. Takéto platy majú len primátori veľkých miest. Je to hanba, že nie si ochotná spustiť zo svojho platu ani tisíc eur, či dať aspoň sto eur na charitu,“ apelovala Olšiaková.

Primátorka jej okamžite oponovala. „Myslím si, že každý, kto ma pozná, vie, že na charitu dávam veľmi veľa. Toto tvoje vyjadrenie považujem za maximálne populistické, pretože keď útočíš na takéto veci, chýbajú ti iné argumenty,“ povedala Pivková.

Súčasne upozornila, že spomínaná suma nie je jej čistý plat, z ktorého aj tak väčšiu čiastku dáva na podporu športu, seniorov a sociálne slabších obyvateľov.

S Olšiakovou súhlasila ďalšia poslankyňa Renáta Endrödyová. „Sme v situácii, keď musíme šetriť na takmer každej položke a naozaj by bolo korektné otázku platu otvoriť, keď aj základný plat primátora určený zákonom je v súčasnosti veľmi slušný,“ podotkla.

Návrh na zníženie platu nebol opakovane zaradený do programu

Poslanec Jozef Oravec v tejto súvislosti primátorke vytkol, že do programu vlaňajších zasadnutí nezaradila bod týkajúci sa úpravy jej platu, ktorý opakovane navrhoval. „Ja by som každý poslanecký návrh zaradil do programu. Respektíve by som v hlasovaní podporil, aby sa o ňom rokovalo, aby sa poslanci mali možnosť nejakým spôsobom vyjadriť,“ konštatoval Oravec. Podobne sa vyjadrili aj niektorí ďalší členovia zastupiteľského zboru.

Na jeho slová reagoval viceprimátor Pavol Baculík. „Už pri predchádzajúcich návrhoch bola hlavná kontrolórka mesta požiadaná o preverenie skutočností v nich uvedených a následne o vykonanie kontroly pri spracovaní týchto návrhov. Zistila v nich nezrovnalosti, ktoré ozrejmila v dôvodovej správe. Na jej základe sa väčšina poslancov rozhodla nezaradiť tieto návrhy do programu MsZ,“ ozrejmil Baculík.

Čo sa týka zatiaľ posledného Oravcovho návrhu, ktorý preložil 7. decembra 2023, podľa Baculíka prišiel v čase, keď sú občania pobúrení pre nepopulárne opatrenia týkajúce sa zvyšovania daní a poplatkov, zavádzaných vo väčšine samospráv.

„Z tohto pohľadu má návrh svoje opodstatnenie, ale u tých primátorov, ktorí nemajú pevný pracovný čas, ktorí majú dvoch viceprimátorov, ktorí nezveľaďujú majetok mesta či nedosahujú ekonomické výsledky. To sa však netýka primátorky mesta Lučenec,“ zdôvodnil Baculík.

Primátorka podľa neho od roku 2011 do roku 2022 zvýšila majetok mesta o 30,7 milióna eur novými investíciami a projektmi. „Len za roky 2018 až 2022 mesto z eurofondov a dotácií získalo viac ako 10,1 milióna eur na zhruba 70 projektov,“ konkretizoval viceprimátor.

Pripomenul tiež, že Pivková sa v roku 2020 stala poslankyňou Národnej rady SR a za primátorskú funkciu vtedy poberala len minimálnu mzdu. „Tým ušetrila z rozpočtu viac ako 143 000 eur,“ doplnil Baculík s tým, že primátorka trikrát obhájila vo voľbách svoj post, čo podľa neho svedčí o spokojnosti občanov.

Samotná primátorka ešte na margo nezaradenia návrhu na zníženie svojho platu do programu schôdze uviedla, že je v ňom nekorektne porovnaný jej plat so mzdami iných primátorov. „Sú tam zavádzajúce údaje, ktoré ma poškodzujú,“ upozornila Pivková.

Poslanec Juraj Pelč podľa vlastných slov vníma Oravcov návrh už ani nie ako populizmus, ale osobnú nenávisť. „Plat našej primátorky je zaslúžený a nijako sa nevymyká platom v okolí. Vo Fiľakove, ktoré má jednu tretinu obyvateľov, je plat o jednu tretinu nižší, teda nie o dve tretiny. Plat primátora vo Veľkom Krtíši, ktorý má polovicu obyvateľov, sa líši možno o 600 eur,“ porovnal Pelč.

Poslanec však neuviedol všetky údaje presne. V skutočnosti má Fiľakovo podľa údajov Štatistického úradu necelých 9 800 obyvateľov a Lučenec bezmála 25 400 občanov. Nejde teda o jednu tretinu, ale o niečo vyšší počet.

Čo sa týka konkrétnych súm, primátor susednej Rimavskej Soboty, ktorá má asi o 4000 obyvateľov menej ako Lučenec, zarába 5442 eur. Primátor ďalšieho susedného okresného mesta Poltár s 5150 obyvateľmi má na výplatnej páske 3779 eur.


Ďalšie články