Smutná správa prišla zo Zvolena: Zomrel úspešný podnikateľ a veľký človek Jozef Klement

sviecka Česť jeho pamiatke! Foto: Mário Kaprálik

ZVOLEN – V prvý deň nového roka 2024 prišla smutná správa zo Zvolena. Vo veku 70 rokov po boji so zákernou chorobou navždy opustil tento svet Jozef Klement, zakladateľ rodinnej firmy KLEMO.

Jozef Klement sa venoval nielen podnikaniu, ale aj umeniu, kultúre a komunitným projektom pripomínajúcim obete holokaustu. Bol významným predstaviteľom Židovskej náboženskej obce, ktorého meno bolo známe nielen vo Zvolene, ale i v Banskej Bystrici či na celom Slovensku. O smutnej správe informoval Ondrej Lunter, predseda Banskobystrického samosprávne kraja.

„Opustil nás Jozef Klement. Počas tých zopár chvíľ, ktoré som mal možnosť s ním stráviť, som spoznal veľkého človeka. Spoločnosť potrebuje ľudí, ako bol Jozef, aby držala pohromade. Svojou energiou, starostlivosťou a schopnosťou spájať bol dôležitým pilierom miestnej komunity,“ napísal Lunter.

Podľa neho bolo pre Jozefa Klementa dôležité prepájať ľudí dobrej vôle v záujme kultivovania verejného priestoru a odovzdávanie našej kolektívnej pamäti ďaľším generáciám. Vďaka nemu vznikol projekt Nezabudnutí susedia, cez ktorý ľudia vo viac ako sto mestách a obciach naprieč našou krajinou čítajú každoročne mená obetí holokaustu a ich záchrancov, aby sa na nich nikdy nezabudlo.

„Jozef bol tiež podnikateľ. Jeho zvolenská firma KLEMO je symbolom poctivého rodinného podnikania so začiatkami v 90. rokoch, ktorá prežila až do dnešných dní. Svojím hodnotovým prístupom k podnikaniu, zamestnancom a aktívnym zapájaním do verejného života ukazoval, ako má fungovať zdravý vzťah medzi domácimi podnikateľmi a občianskou komunitou,“ doplnil župan Lunter.

(mk)


Ďalšie články