Rimavskosobotské múzeum vystavuje drevené stropné kazety z gotického kostola v Kraskove

Stropné kazety Stropné kazety. Foto: Gemersko-malohontské múzeum

RIMAVSKÁ SOBOTA/KRASKOVO – Drevené stropové kazety z gotického kostola v Kraskove sú aktuálnym predmetom mesiaca, ktorý až do konca decembra vystavuje Gemersko-malohontské múzeum (GMM) v Rimavskej Sobote. Informovala o tom jeho etnografka Ľudmila Pulišová.

„Na území Slovenska sa zachovalo okolo 40 drevených maľovaných stropov, pričom približne polovica sa nachádza v regióne Gemer-Malohont. Vo väčšine prípadov nahradili staršie gotické zastropenia, no mená ich tvorcov sa zachovali len v niektorých prípadoch, napríklad v Rimavskej Bani či Malých Teriakovciach,“ uviedla Pulišová.

Plocha takýchto jednotlivých stropov je podľa nej pomocou líšt delená na štvorcové, prípadne obdĺžnikové polia, vyplnené rastlinným a kvetinovým ornamentom, mramorovaním, kozmologickými motívmi, či zoomorfnými námetmi. Maľby sú poznačené väčšou či menšou mierou štylizácie, niektoré majú svoje analógie v susedných oblastiach Maďarska.

„Kazetový strop evanjelického a. v. kostola v Kraskove je datovaný rokom 1768, pozostáva z 89 kazetových polí. Jednotlivé kazety sú polychrómované na bielom podklade, zdobené najmä kvetinovými motívmi, ako ruže, tulipány, rozviliny, kytice a podobne. Okrajové kazety sú dekorované mramorovaním,“ ozrejmila etnografka.

Kostol v Kraskove. Foto: Branislav Caban

Mramorovaním je podľa nej zdobených aj päť kusov stropných kaziet z gotického kostola v Kraskove, nachádzajúcich sa v umeleckohistorickom  fonde GMM, s prevládajúcimi farbami – modrá, zelená, biela a červená.

„Šiestu kazetu tvorí obdĺžnikové pole na zelenom podklade lemované kvetmi s tromi hrotito ukončenými lupeňmi. V strede poľa je zachovaná malá časť nápisu. Dané stropné kazety do zbierok múzea daroval v roku 1989 Pamiatkový úrad v Lučenci spolu s piatimi oltárnymi stĺpikmi a torzom dosky s nápisom,“ priblížila.

Obdobné maľby ako na kazetách sa objavujú aj na ďalšom kostolnom mobiliári – na operadlách lavíc, emporách či kazateľniciach, pričom podobné motívy poznačili tiež ľudový nábytok, najmä drevené maľované truhlice.


Ďalšie články