Priatelia histórie Novohradu predstavili nový zborník a rozdali Ceny Emy Goldpergerovej

Odovzdávanie cien Emy Goldpergerovej. Foto: Branislav Caban

Množstvo zaujímavostí z dejín dvoch regiónov na juhu stredného Slovenska prináša nový zborník Priateľov histórie Novohradu, ktorý koncom novembra členovia tohto združenia oficiálne predstavili v Lučenci. Zároveň udelili Ceny Emy Goldpergerovej jednotlivcom a združeniam, ktoré prispievajú k záchrane a propagácii regionálnej histórie.

„Snažíme sa venovať sa celému Novohradu od Fiľakova po Veľký Krtíš, od Ipľa až po Poltár. Niekde sa nám to darí lepšie, niekde horšie. Tohto roku je v zborníku asi 30 príspevkov. Niektoré sú od renomovaných historikov, iné od mladších a začínajúcich autorov,“ uviedol predseda združenia Mišo Šesták.

Riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie Tomáš Krahulec zaprial výtlačkom nového zborníka, aby boli ošúchané. „Aby sa k nim čitatelia stále vracali a jednotlivé články radi čítali,“ vysvetlil. Zároveň zaželal autorom veľa síl do ďalšej tvorby.

Ceny Emy Goldpergerovej

Druhou časťou programu bolo rozdanie Cien Emy Goldpergerovej. Je to súťaž s ročnou periodicitou, ktorá podporuje aktivity z oblasti regionálnej histórie a propagácie kultúrneho dedičstva Novohradu a Malohontu. Jej cieľom je odmeniť a motivovať osobnosti a autorov, ktorí sa venujú histórii týchto dvoch regiónov. Priatelia histórie Novohradu ju organizujú v spolupráci s Mestským múzeom Lučenec.

Hlasovanie prebiehalo v dvoch kolách a o ocenených rozhodovalo 15 inštitúcií a občianskych združení. „V prvom kole boli nominované príspevky v jednotlivých kategóriách a v druhom sme o nich potom hlasovali,“ priblížil Šesták.

V kategórii Najlepší krátky príspevok v konkurencii približne 45 autorských diel zvíťazil text Jozefa Ševčíka, ktorý sa venoval kúrii v dedine Veľké Dravce a rodine Horkovicsovcov, ktorým patrila vyše 120 rokov. Cenu za celkový prínos pre históriu Novohradu a Malohontu získal Juraj Laššák, autor viacerých publikácií a monografií o obciach severného Novohradu a Malohontu.

V kategórii Zachovanie a prezentácia hmotného a nehmotného kultúrneho dedičstva bolo nominovaných až desať rôznych aktivít. Porote sa najviac páčila snaha občianskeho združenia (OZ) Stará škola Kokava, ktoré zachraňuje historickú školskú budovu v Kokave nad Rimavicou.

Tohto roku sa organizátori rozhodli vynechať kategóriu Najlepšia kniha. „Keďže v roku 2022 kníh nevyšlo až tak veľa, rozhodli sme sa, že o rok odmeníme najlepšie knihy za obidva roky, teda 2022 aj 2023,“ vysvetlil Šesták.

Združenie Priatelia histórie Novohradu za posledné roky vydalo či podporilo vydanie niekoľkých desiatok kníh a zborníkov. Zaujímavosťou je, že časť zborníkov šíri v tlačenej aj elektronickej forme zadarmo, čím chce podporiť záujem o regionálne dejiny.


Ďalšie články