Alexander Daško. Nový rómsky splnomocnenec a primáš mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka

cernak Alexander Daško na oslave Mikuláša Černáka. V pozadí Karol Mello, považovaný za bossa horného Ponitria. Foto: FB MČ

Novým splnomocnencom vlády SR pre rómske komunity sa stal 54-ročný Alexander Daško z Banskej Bystrice. Nie sú žiadne pochybnosti, že je v rómskej komunite uznávaný muž so širokým rozptylom a skúsenosťami z tejto oblasti. Takisto treba uznať, že je aj výborný muzikant – huslista. Málokto ale vie, že jeho hudobné kvality zrejme obdivoval aj obávaný mafiánsky boss Mikuláš Černák. Tomu totiž Daško hral na jeho legendárnej oslave narodenín.

Písal sa december 1997 a v Banskej Bystrici sa konala veľkolepá oslava, o ktorej sa v meste pod Urpínom hovorí dodnes. Vtedy „ctihodný“ podnikateľ oslavoval vo svojom diskoklube Shark 31 rokov a užíval si ju plnými dúškami, akoby tušil, že o niekoľko dní bude na dlhé roky sledovať svet iba spoza mreží. Stalo sa tak potom, ako sa sám vydal dobrovoľne do rúk polície. Urobil tak vo veľkom štýle aj za jej asistencie.

Vráťme sa však k oslave mafiánskeho bossa, ktorého odsúdili za viaceré vraždy na doživotie a k ďalším sa neskôr sám priznal. Na oslave, z ktorej robila reportáž aj známa súkromná televízia, sa vtedy zúčastnilo celé slovenské podsvetie, pričom väčšina z týchto mužov už nie je medzi živými. „Nechýbal takisto ohňostroj, honosné dary, pekné ženy a do rytmu hrala cigánska muzika,“ povedal v minulosti jeden z Mikiho blízkych, ktorý sa na oslave zúčastnil.

A práve súčasťou tejto rómskej muziky bol nový vládny splnomocnenec Alexander Daško, rodák z Horehronia. Vtedy ešte evidentne o zopár kilogramov ľahší a hladko oholený. Na videu z oslavy vidieť, ako po boku oslávenca Mikiho hral na husliach a zaspieval mu nielen živio, ale počas večera aj rôzne slovenské ľudové piesne, dokonca i ikonickú Lambadu. Mnohí ľudia, ktorí prišli v minulosti do styku s Mikulášom Černákom, by na to radi zabudli a tú etapu svojho života najradšej vymazali. Veď nikto nechce byť spájaný s viacnásobným vrahom, ktorý s kumpánmi pripravoval rodiny o otcov, synov a manželov. Viacerí to odôvodňujú tým, že nevedeli, čo bol Černák zač. Je to však iba výhovorka, klišé. Len slepý a hluchý vtedy totiž nemohol vidieť, čo sa v tej dobe dialo v Banskej Bystrici aj na celom Horehroní, a kto to tam mal pod svojím velením.

Zvlášť ten, kto sa zúčastnil tejto oslavy. Na ktorú sa priviezli „hrubokrkí“ mafiáni v luxusných autách a ich gorilám nadúvali saká nabité zbrane. Takisto aj muzikanti museli vedieť, komu idú hrať na oslavu. Veď išlo o známeho, vplyvného a obávaného rodáka z Horehronia.  

Alexander Daško ako vychýrený huslista hral na oslavách mnohým známym ľuďom, či už s dobrou, alebo pošramotenou povesťou. Niekto by povedal, bol to len biznis a z niečoho treba žiť. Veď to vlastne bola iba jedna z mnohých osláv. Čo na tom, že hlavná hviezda večera dostala do daru strelné zbrane, mačety, meče, nože, kone a tigre. Veď čo na tom, že chlapci oslávenca vyberali výpalné, tĺkli a vraždili ľudí.

Veľa ľudí môže namietať, že éra a besnenie Mikuláša Černáka sú už dávnou minulosťou, alebo argumentovať, že naozaj nevedeli, o koho ide. Že si fakt nevšimli, kto je ten namakaný, žoviálny chlapík s fičúrskymi fúzikmi, pištoľou za pásom a ozbrojenými gorilami za chrbtom. Faktom ale je, že do svojho životopisu by si spojenie s týmto kápom nikto nedal. Takisto je aj zrejmé, že keby sa Černák dostal spoza mreží na slobodu a pri tejto príležitosti by usporiadal oslavu, väčšina ľudí z tej pred vyše 20 rokmi by na ňu pozvanie neprijala. Lebo vzťahy s ním, ak neboli práve smrteľné, boli určite toxické.

Alexander Daško, ktorý sa pokúšal dostať sa v minulosti aj do parlamentu za stranu SMER-SD, má však teraz pred sebou veľké výzvy a na to, že hral niekedy na spomínanej oslave, už hádam aj zabudol ako na dávnu minulosť. Rómska problematika na Slovensku je totiž už dlhé roky vypuklá až kritická, a hlavne neriešená. Preto treba držať palce novému splnomocnencovi, aby sa mu podarilo to, čo sa nepodarilo jeho predchodcom. Určite mu bude v tom držať palce množstvo oslávencov, ktorým na oslavách zahral.  Ak samozrejme, nebudú mať na rukách putá.   


Ďalšie články