Výstava  betlehemov v polovici novembra. Nie je na predvianočnú atmosféru priskoro?

komentar Výstava V meste Betleme. Foto: MK

V Stredoslovenskom múzeu, konkrétne Thurzovom dome v Banskej Bystrici, otvorili výstavu betlehemov. Ako to už na Slovensku býva zvykom, k tejto téme sa začalo vyjadrovať okamžite množstvo ľudí, ktorí sa rozdelili na dve názorové skupiny. Pardon, vlastne na tri.

Prvá skupina vianočnú atmosféru miluje a prijala by ju pokojne aj počas júlových tropických horúčav, druhá výstavu v prvej polovici novembra odsudzuje, lebo pre nich vianočné obdobie začína 24. decembra ráno. Tej tretej skupine je to v podstate jedno, lebo ako sa hovorí, chlieb kvôli tomu nezlacnie.

Desiatky starých, novších, menších či väčších betlehemov v banskobystrickom múzeu určite v každom návštevníkovi vyvolajú príjemnú atmosféru ozdobeného stromčeka, vôňu ihličia, punču či medovníkov i obľúbených rozprávok v televízii. Na druhej strane. Ešte donedávna sme chodili v krátkych tričkách, šľapkách a preto je možno na mieste otázka, nie je na Vianoce naozaj ešte priskoro? Výstava betlehemov v novembri takisto opäť odhalila, že máme desiatky etnológov, či iných odborníkov na túto problematiku. Podobne ako to býva pri rôznych športových majstrovstvách, keď vyrastajú ako huby po daždi stovky „trénerov“, ktorí mudrujú pri televízoroch či v pohostinstvách. A myslia si, že ich názor je ten pravý a najlepší, pričom oponentov neakceptujú.

V dávnej i nedávnej minulosti viacerí politici a politické strany chceli, alebo mali zakotvené vo svojich programoch, že zakážu predvianočné reklamy pred adventom. Jednoducho povedané, že  reklamy s vianočnými motívmi sa budú vysielať až po 20. novembri. Viacerí dokonca hovorili o zneužívaní jedného z najdôležitejších symbolov v dejinách ľudstva a kresťanstva – narodenie Ježiša Krista. Takýto zákaz však v parlamente neprešiel. Zatiaľ.

Čokoládové salónky, vianočné gule, ozdoby či baliace papiere s vločkami a snehuliakmi predávajú v nákupných centrách už pomaly od septembra. Kto chce, tak si ich kúpi a kto nechce, iba bez povšimnutia a možno so šomraním okolo nich prejde. Na internete, či v televízii vianočné reklamy vo veľkom „vyskakujú“ na ľudí už niekoľko týždňov a tiež tu platí to, čo v prvom prípade. Komu sa to nepáči, môže prepnúť, alebo svoj prijímač vypnúť. Takisto je to teda aj s výstavou betlehemov v prvej polovici novembra, ktorá u niektorých ľudí vyvolala toľko emócií. Milovníci celoročnej vianočnej atmosféry ju určite navštívia a tí, pre ktorých je to priskoro, ju jednoducho navštívia tesne pred Vianocami. Veď nikto nikoho nenúti a každý má možnosť slobodnej voľby. Je demokracie a každý máme právo na vlastný názor.    


Ďalšie články