Unimobunky v Telgárte stoja, ľudia v nich bývať nemôžu. Môže za to kilowatthodina či ampér?

telgart-komentar Kontajnerové mestečko stojí, ľudia sa môžu zatiaľ iba pozerať. Foto: MK

Ako sa hovorilo v známej rozprávke – Kto neverí, nech tam beží! A toto naozaj treba vidieť, alebo aspoň o tom počuť. Po ničivom požiari pred 3 mesiacmi zostalo v Telgárte bez strechy nad hlavou viac ako 100 ľudí, z toho zhruba 60 detí. Dostali náhradné ubytovanie. V lete sa potili vo vojenských stanoch, prečkali v nich aj dažde a teraz i prvé mrazy. Konečne sa dočkali mobilných kontajnerov, ale bývať v nich nemôžu. Iba sa na ne pozerať a dumať, ako by v nich bolo príjemne. A to najbližšie dni, možno týždne….

Dôvod je jednoduchý, a ako by povedal nemenovaný premiér, ktorého slová už takmer zľudoveli – niekto odviedol „kus dobrej roboty.“ V tomto prípade skôr neodviedli elektrikári. Dotáciu takmer 400-tisíc eur na kúpu unimobuniek schválila ešte úradnícka vláda Ľudovíta Ódora v druhej polovici októbra. S riešením dôstojného ubytovania pre ľudí v Telgárte pomohli Banskobystrický samosprávny kraj na čele so županom Lunterom, Okresný úrad v Brezne i splnomocnenec pre rómske komunity.

Ukážkovo „zamakali“ chlapi z firmy, ktorí viac ako 20 unimobuniek aj napriek nepriaznivému počasiu postavili za niekoľlo dní. Takže. Kontajnerové mestečko už stojí, ale je prázdne, ľudia tam bývať nemôžu. Chýba totiž povolenie od elektrikárov, teda nie sú pripojené na elektrinu. Vyskytla sa vraj formálna chyba. A to nie je vtip,  ale podľa Ondreja Luntera byrokracia.

„O povolenie na pripojenie na elektrickú energiu sme požiadali už pred týždňami Stredoslovenskú distribučnú. Doposiaľ neboli schopní vydať povolenie na takéto pripojenie. A prečo? Dostali sme odpoveď, že žiadosť treba podať znova. Pretože v nej boli uvedené kilowatthodiny, a nie ampéry. Pretože hoci žiadame o rovnaký objem elektriny, merná jednotka je to, čo robí podľa byrokratov na SSD rozdiel medzi tým, či je potrebné postaviť novú trafostanicu, alebo je možné napojiť sa z existujúcej,“ uviedol Župan Lunter rozhorčene, ale oprávnene.

Do kvalitnejšieho ubytovania pre ľudí v Telgárte investovalo čas a energiu veľa ľudí, ktorí sú platení daňovými poplatníkmi. Zbytočne. A zbytočné boli nielen ten ich čas a energia, ale aj financie nás všetkých, lebo to vyzerá tak, že niekto šmahom ruky zmietol toto všetko iba tak zo stola.

Banskobystrický samosprávny kraj teda podal okamžite novú žiadosť a čaká na odpoveď. Zostáva teda už len veriť, že sa v nej neobjaví ďalšia formálna chyba, potom ďalšia a obyvatelia zhorených obydlí si budú nakoniec pripomínať smutné prvé výročie tohto nešťastia stále vo vojenských stanoch.


Ďalšie články