Je zatvorenie gynekológie v Žiari nad Hronom naozaj iba dočasné, alebo len naoko?

nemocnica3 Pôrodnica v Žiari nad Hronom Foto: FB PA

Od 16. decembra spoločnosť Agel SK na tri mesiace zatvára gynekologicko-pôrodnícke oddelenie vo svojej nemocnici v Žiari nad Hronom. Ako dôvod uvádzajú nedostatok personálu. Doslova studený pot z tejto informácie neoblial iba budúce mamičky zo spádovej oblasti nemocnice, ale aj ostatných pacientov, ktorých je zhruba 100-tisíc. Tu totiž nemusí ísť iba o toto oddelenie, ale postupne aj o ďalšie.

Nepríjemne prekvapení zostali aj primátori dotknutých okresov Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica, Žarnovica a samospráv Kremnica a Nová Baňa. Tí si myslia – a treba dodať, oprávnene – že zatvorenie nebude iba dočasné a pýtajú sa, či sa to pôrodnicou skončí, alebo je to len začiatok.

Spoločnosť Agel SK po zatvorení pôrodnice v Žiari nad Hronom rodičky posiela do svojich väčších nemocníc vo Zvolene a Leviciach. Peter Antal, primátor Žiaru nad Hronom, sa na spoločnom stretnutí spomínaných primátoriek a primátorov vyjadril v tom zmysle, že zatvorenie pôrodnice môže byť iba prvým krokom. „Pýtame sa, či to Agel nerobí len preto, aby nemocnicu utlmil a urobil z nej rehabilitačno-doliečovacie zariadenie s jednodňovou chirurgiou, a zároveň posilnil svoje pôrodnice vo Zvolene a Leviciach,“ uviedol Antal.

Nečudo, že obyvatelia tohto regiónu môžu zažívať pocit déjà vu. Podobná situácia, ak nie identická, tu už totiž v minulosti bola. V roku 2016 skončila svoju činnosť pôrodnica v neďalekej historickej Banskej Štiavnici, kam chodili privádzať na svet svoje ratolesti ženy z celého Slovenka. „Vtedy sme bojovali všetkými zbraňami za zachovanie pôrodnice v Banskej Štiavnici, nakoniec sme ten boj prehrali, lebo prevádzkovateľ nemocníc, vtedy Svet zdravia, chcel skvalitniť služby v oblasti pôrodníctva a gynekológie a scentralizovať ich vo svojej nemocnici v Žiari nad Hronom. Dnes stojíme pred podobnou situáciou práve v žiarskej nemocnici, aj keď s iným vlastníkom, spoločnosťou Agel,“ povedala Nadežda Babiaková, primátorka Banskej Štiavnice.

A práve bývalý prevádzkovateľ banskoštiavnickej nemocnice Svet zdravia je aj bývalý prevádzkovateľ nemocnice v Žiari nad Hronom. Tá nakoniec v lete tohto roka prešla po transakcii pod zdravotnícku sieť Agel. A štyri mesiace po prevzatí správy nemocnice prišiel Agel s informáciou o dočasnom zatvorení gynekologického oddelenia v Žiari nad Hronom. Preto obavy primátoriek a primátorov dotknutých okresov, a takisto aj pacientov, sú v tejto situácii na mieste.

Za všetko hovorí ich spoločné vyhlásenie, v ktorom sa okrem iného uvádza: „Obávame sa, že dočasné uzatvorenie gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v žiarskej nemocnici bude mať za následok prerušenie kontinuity poskytovania služieb na tomto oddelení a bude viesť k jeho definitívnemu zániku…“ Na ťahu je teda teraz spoločnosť Agel, aby presvedčila všetkých, že ich obavy nie sú na mieste a urobila všetko, aby zachránili gynekologicko-pôrodnícke oddelenie v žiarskej nemocnici, od ktorého založenia ubehlo tento rok 60 rokov. A nenaplnil sa scenár konca pôrodnice v Banskej Štiavnici, i slová primátora Antala, že je to prvý krok k utlmeniu nemocnice a vytvoreniu z nej rehabilitačno-doliečovacie zariadenie s jednodňovou chirurgiou.  


Ďalšie články