Lučenecké múzeum predstaví zariadenie novohradských domácností v 19. a 20. storočí

Novohradské-múzeum-a-galéria Novohradské múzeum a galéria Lučenec Foto: Branislav Caban

LUČENEC – Novohradské múzeum a galéria (NMG) v Lučenci predstaví verejnosti zariadenie novohradských domácností v 19. a 20. storočí. Vernisáž Sadnite si, prosím II sa uskutoční vo štvrtok (26. 10.). TASR o tom za NMG informovala Diana Lajzová.

„Zámerom výstavy je priblížiť životnú úroveň a dobový vkus zariadenia novohradských vidieckych, meštianskych, ale aj šľachtických domácností v 19. a 20. storočí a zároveň predstaviť kolekciu kresiel, ktoré sa podarilo vďaka finančnej podpore zreštaurovať v rokoch 2017 a 2018,“ priblížila kurátorka výstavy Michaela Škodová.

Práve stolička bola podľa múzea do 17. storočia symbolom spoločenského postavenia a ukážkou moci jej vlastníka. Zmena spoločenských pomerov priniesla tiež nárok na väčšie pohodlie a príchod módy nábytku. Už na začiatku 18. storočia tak mali pohovky nezastupiteľné miesto v každej meštianskej či šľachtickej domácnosti.

Výstava Sadnite si, prosím II nadväzuje na výstavu s rovnakým názvom, ktorú NMG realizovalo v roku 2018. Koncipovaná je do viacerých celkov a predstavuje jednotlivé typy sedacieho nábytku a prechod od praktických stoličiek cez drevené kreslá až po luxusné historizujúce pohovky pochádzajúce z interiérov lučeneckých živnostníkov, remeselníkov, či vyššej spoločnosti.

„Dôraz je kladený na trojrozmerné predmety zo zbierkového fondu múzea a galérie, ktoré sú doplnené dobovými fotografiami, ako aj maľbami, ktoré priamo dokazujú prítomnosť a časté využívanie jednotlivých typov sedacieho nábytku v novohradskej spoločnosti,“ dodala Škodová.

Výstava bude pre verejnosť v priestoroch NMG prístupná do 14. januára 2024, počas jej trvania sa uskutočnia i viaceré tematické podujatia. Realizáciu výstavy finančne podporili Banskobystrický samosprávny kraj a Fond na podporu umenia.


Ďalšie články