Na vynovenom náučnom chodníku sa turisti dozvedia aj o vražde siedmich ľudí počas SNP

Historik Viktor Brádňanský v dobovej uniforme Historik Viktor Brádňanský v dobovej uniforme. Foto: Branislav Caban

RIMAVSKÁ BAŇA – Náučný chodník Slovenského národného povstania v Rimavskej Bani (okres Rimavská Sobota) bol po približne roku od otvorenia rozšírený o nové zaujímavosti. Banskobystrický Štandard o nich informoval historik Viktor Brádňanský, iniciátor vytvorenia chodníka.

„Chceli sme reflektovať aj na spätnú väzbu od návštevníkov. Ale i pri otvorení ‚prvej etapy‘ sme hovorili, že naša práca sa tam nekončí a každý rok, ak získame nejakú dotáciu, ho budeme rozširovať,“ vysvetlil Brádňanský s tým, že tentoraz sa to podarilo vďaka dvom dotáciám.

Prvú získala obec Rimavská Baňa od Banskobystrického samosprávneho kraja a vďaka nej bol na jednom zo vstupných bodov chodníka postavený altánok nad studničkou a zároveň sa pridaki smerovacie tabule pre lepšiu orientáciu v teréne. „Slúžia na lepšiu orientáciu návštevníkov, aby sa vedeli po chodníku pohybovať bez problémov,“ podotkol historik.

Altánok pri vstupe na náučný chodník Foto: Branislav Caban

Druhý projekt podávali tvorcovia náučného chodníka spolu so susednou obcou Rimavské Zalužany. „V lokalite Háj sme vďaka dotácii od ministerstva obrany osadili dve nové sochy povstaleckých vojakov, ktoré sú presne v pôvodných pozíciách, ktoré tam boli počas SNP. Vybudovali sme aj nové stanovisko a doplnili chodník o ďalšie informačné tabule. Spomenuli sme na nich výzbroj a tragickú udalosť – Kocižskú tragédiu, ktorá sa odohrala počas bojov v okolí Rimavskej Bane a Rimavských Zalužian,“ priblížil Brádňanský.

Smrť nevinných ľudí

Ako sa uvádza na stránke obce Kociha.sk, ide o vraždu šiestich ľudí na samote v lokalite Suchý potok. Nemeckí pozorovatelia z veže kostola v Hrachove tam totiž zaznamenali pohyb ľudí z Kocihy, ktorí na samotu ušli práve v strachu pred blížiacimi sa nacistickými jednotkami postupujúcimi od Rimavskej Bane.

„Asi vzbudili podozrenie, že posluhujú partizánom, a tak na druhý deň im v domoch vykonali raziu,“ napísal v časopise Bojovník Jozef Pupala. Pri razii napokon fašisti postrieľali šesť nevinných ľudí a siedmu ženu zabili neskôr v Rimavských Zalužanoch.

Socha povstaleckého vojaka a informačná tabuľa na prvej zastávke chodníka Foto: Branislav Caban

Jesenné boje z čias SNP si v regióne pripomenuli hneď dvomi podujatiami. Prvá bola komentovaná prehliadka spomínaného vynoveného náučného chodníka a druhé zážitkové podujatie Začnite s vysťahovaním, ktoré sa konalo v meste Tisovec a v sedle Dielik. Návštevníkov tam čakali odborný komentár historika, aj scénky s ukážkami bojov.

Rimavská Baňa chce rozvíjať turizmus

Podľa starostky Rimavskej Bane Eleny Polóniovej samospráva rozšírenie chodníka ako turistickej atrakcie víta. „Hendikepom je ešte stále to, že ľudia od prvého stanoviska po vstup na chodník často nevedia nájsť správnu cestu cez dedinu, takže našou ambíciou je vyznačiť trasu na chodníku piktogramami,“ avizovala Polóniová.

Ako dodala, záujem o chodník zo strany turistov počas leta registrovali. „Boli spokojní turisti, ale aj nespokojní. Dôležité je však trasu udržiavať stále prechodnú, pretože keď na nej bolo napadané lístie, niektoré rodiny s deťmi sa na to sťažovali,“ zakončila starostka.

Náučný chodník SNP – Bojisko Rimavská Baňa meria približne 4,5 kilometra a po rozšírení má sedem zastavení s informačnými tabuľami. Jeho súčasťou sú obnovená guľometná pozícia na stráni vrchu Výsevná a vojenský bunker na pahorku Hrb medzi Rimavskou Baňou a Rimavskými Zalužanmi.

Orientačná tabuľa na chodníku Foto: Branislav Caban

Ďalšie články