V lučeneckom múzeu sa uskutoční finisáž výstavy venovanej básnikovi S. Petőfimu

Novohradské-múzeum-a-galéria Novohradské múzeum a galéria Lučenec Foto: Branislav Caban

LUČENEC – V Novohradskom múzeu a galérii (NMG) v Lučenci sa v piatok (20. 10.) popoludní uskutoční finisáž výstavy venovanej 200. výročiu narodenia básnika Sándora Petőfiho. Súčasťou podujatia bude i sprievodný program. TASR o tom za NMG informovala Diana Lajzová.

Finisáž výstavy s názvom Básnik s ohnivou dušou – Petőfi v Lučenci sa v priestoroch múzea začne o 16.00 h. Okrem hudobného programu bude jej súčasťou aj predstavenie knihy laureáta ceny Anasoft Litera Jakuba Juhásza o pátraní po stopách básnika.

„Rok 2023 je rokom 200. výročia narodenia svetoznámeho maďarského básnika slovenského pôvodu, revolucionára Sándora Petőfiho. Vďaka tomu tento rok je bohatý na programy, výstavy a iné kultúrne aktivity viažuce sa k básnikovi. Keďže Petőfi precestoval vtedajšie Uhorsko, sotva sa nájde také miesto, ku ktorému sa neviaže nejaká spomienka na básnika,“ uviedla Lajzová.

Výstavu Básnik s ohnivou dušou otvorili v NMG 21. apríla. Verejnosti predstavila momenty z Petőfiho pobytu v Lučenci, pričom ústrednou témou bola láska. Okrúhle výročie Petőfiho narodenia si tento rok pripomenuli výstavami aj múzeá v Balážskych Ďarmotách, Sečanoch, Rimavskej Sobote a vo Fiľakove. Realizáciu výstav podporil Národný kultúrny fond Maďarska.

(tasr)


Ďalšie články