Nástenné maľby Gemera-Malohontu prezentovalo už 32 podujatí, ďalšie budú nasledovať

Fresky na klenbe svätyne kostola v Rimavskom Brezove. Fresky na klenbe svätyne kostola v Rimavskom Brezove. Foto: Branislav Caban

GEMER/MALOHONT – Séria podujatí, ktorých cieľom je priblížiť vzácne nástenné maľby v regióne Gemer-Malohont na juhu Banskobystrického kraja, pokračuje aj v októbri. Informovala o tom riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová.

Od mája do septembra 2023 sa uskutočnilo už 32 podujatí Roku nástennej maľby 2023, ktoré poukazujú na hodnotu fresiek Gemera a Malohontu, a tiež vyzdvihujú význam a posolstvá Značky Európske dedičstvo. Samozrejme, pokračujeme ďalej, aby sme priblížili jedinečné nástenné maľby a gotické kostolíky ďalšiemu publiku,“ doplnil Peter Černek z oddelenia kultúry Banskobystrického samosprávneho kraja.

Počas workshopu Namaľuj si stredovek v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote si návštevníci múzea budú môcť 21. a 22. októbra sami vytvoriť obrázok podľa motívov fresiek z gotických kostolov.

Odborná prednáška Príbehy zo stien, rovnako v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote, priblíži 26. októbra život, dielo a skutočnú prácu reštaurátora Miroslava Janšta, ktorý sa veľkým dielom zaslúžil o zreštaurovanie stredovekých nástenných malieb v kostole v Šiveticiach a v evanjelickom kostole v Rimavskom Brezove.

Žiaci II. stupňa základných a stredných škôl sa opäť môžu vydať za spoznávaním gemerských kostolov v Plešivci, Štítniku, Ochtinej a Koceľovciach vďaka Výjazdovým workshopom s Baníckym múzeom v Rožňave.

Rok nástennej maľby predstavuje súbor vzdelávacích, prezentačných i zábavných podujatí, ktorým kultúrne inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického a Košického samosprávneho kraja a ďalšie občianske združenia a organizácie približujú 12 unikátnych gotických kostolov so značkou Európske dedičstvo. Toto ocenenie získali vďaka jedinečným nástenným maľbám, ktoré už niekoľko storočí zdobia steny kostolov a odolávajú zubu času.

Stredoveké nástenné maľby zručných talianskych majstrov, ich žiakov a nasledovníkov zo Slovenska v 12 kostoloch získali v roku 2022 Značku Európske dedičstvo (European Heritage Label). V roku 2023 organizujú Banskobystrický a Košický samosprávny kraj tematické podujatia pod spoločným názvom Rok nástennej maľby, aby sa povedomie a hodnota unikátnych fresiek dostali bližšie k širokej odbornej i laickej verejnosti. 


Ďalšie články