Poslancov rozhádalo LGBTI tričko s Orbánom. Jeden z nich nazval primátora „nacibáči“

RIMAVSKÁ SOBOTA – Hádky, osočovanie, obviňovanie a nakoniec zloženie mandátu. Všetky tieto skutočnosti poznačili októbrové zasadnutie mestského zastupiteľstva (MsZ) v Rimavskej Sobote, kde sa do sporu dostal poslanec Radovan Ceglédy s primátorom a bývalým členom Národnej rady (NR) SR Jozefom Šimkom.

Stalo sa tak po prerokovaní bodu o zvýšení úveru na výstavbu bazéna s vlnobitím na miestnom termálnom kúpalisku Kurinec-Zelená voda. Ide o zámer, ktorý primátor výrazne presadzoval, ale Ceglédy ho kritizoval ako neefektívne míňanie peňazí. Zvýšenie úveru však napokon väčšina poslancov schválila.

Mohlo by vás zaujímať

„Ja som si po niekoľkých mesiacoch, ako sedím v týchto laviciach, uvedomil, že som tu úplne zbytočný, naviac, a cítim sa sakramentsky nekomfortne v miestnosti, kde nám sedí nejaký nacibáči, nejakí klamári a blázni. Keďže mesto ide tak, ako si ‚vyvekslujete‘, všetko je podľa vašich predstáv, som tu zbytočný. Ja týmto pádom skladám svoju funkciu a vraciam mandát poslanca,“ adresoval slová primátorovi.

Ako pokračoval, v MsZ by sa malo vymýšľať, čo spraviť pre mesto, ale namiesto toho sa tam klame, zavádza a zosmiešňuje. „Toto je fraška, ktorá nemá v histórii mesta obdobu,“ zdôraznil Ceglédy.

Primátor na jeho slová reagoval stručne. „Je to vaše rozumné rozhodnutie,“ povedal Šimko.

Ceglédyho sa ešte snažil presvedčiť jeho poslanecký kolega Viliam Vaš. „Opozícia je potrebná v každom zastupiteľstve. Prosím ťa, premysli si to, toto je veľmi urýchlené z tvojej strany. Ja si myslím, že si platný poslanec tohto zastupiteľstva,“ apeloval Vaš.

Ceglédy napriek tomu názor nezmenil a zo zasadnutia odišiel hneď po ústnom vyhlásení o vzdaní sa mandátu. Na chvíľu preto vznikla polemika, či môže funkciu opustiť takýmto spôsobom. Dilemu napokon rozlúskol hlavný kontrolór mesta Mikuláš Csirmaz. „Pán poslanec odstúpil, je to podchytené v zápisnici,“ povedal.

Maďarov nahneval Orbán s mejkapom

Celý spor je však širší a má hlbšie korene. V rimavskosobotskom poslaneckom zbore sú totiž aktuálne dva hlavné kluby, Spolu sme Sobota a Alternatíva 2022. Zatiaľ čo Ceglédy bol členom prvého z nich, v druhom je veľa poslancov maďarskej národnosti.

Tých pobúrila skutočnosť, že Ceglédy vo víkendových parlamentných voľbách hlasoval v tričku s podobizňou maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý však bol vyobrazený ako homosexuál s mejkapom a dúhovou vlajkou v pozadí. Snímku následne zdieľal na svojom verejnom profile s vetou: Lásku všetkým národom.

Radovan Ceglédy počas komunálnych volieb Foto: facebookový profil R. Ceglédyho

„Žiaľ, liberálny šovinizmus a podnecovanie zúria aj v našom meste!“ reagovali na fotku poslanci klubu Alternatíva 2022 na svojej oficiálnej facebookovej stránke. Neskôr na zasadnutí viceprimátor Attila Halász podotkol, že uvedeným tričkom, statusom a ďalšími výrokmi Ceglédy dehonestoval celú maďarskú komunitu.

„Musím povedať, že som nahnevaný, že takýto človek mohol sedieť do dnešného dňa v MsZ,“ zdôraznil Halász s tým, že Ceglédyho rozhodnutie o vzdaní sa mandátu považuje za správne.

Alternatíva 2022 po zasadnutí okomentovala rozhodnutie Ceglédyho aj na Facebooku: „Dnes rezignoval extrémistický poslanec mestského zastupiteľstva R. Ceglédy“. Ten na to odpovedal rovnako statusom: „Keď ťa ideologická úderka alternatívcov nazve extrémistom, mám pred sebou naozaj pokojný spánok. Musím sa pochváliť. Robím to dobre,“ napísal na svojom profile.

Na stranu Alternatívy 2022 sa počas zasadnutia MsZ priklonil aj primátor. „Je to korektné, urážať predsedu susedného štátu? Vykreslil ho ako b****ta, dal mu červené ústa, toto je dobre podľa vás?“ pýtal sa poslancov klubu Spolu sme Sobota.

Šimko a Ceglédy sú dlhoroční politickí súperi. Prvý z nich pôsobí na poste primátora od roku 2010 a Ceglédy mnohé jeho rozhodnutia kritizoval. V roku 2016 v komunálnych voľbách proti Šimkovi kandidoval, ale nepodarilo sa mu ho poraziť. V roku 2022 sa už o primátorský post neuchádzal, kandidoval len do poslaneckého zboru, kam bol aj zvolený.


Ďalšie články