Šéfa Slovenskej pospolitosti Škrabáka vinia z extrémizmu

skrabak2 Jakub Škrabák čelí obžalobe z extrémizmu. Foto: SITA – Mária Pietová

BANSKÁ BYSTRICA – Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici pokračovalo hlavné pojednávanie v prípade obžalovaného predsedu Slovenskej pospolitosti Jakuba Škrabáka. Podľa obžaloby mal vyrábať, rozširovať a prechovávať extrémistické materiály. Pred súdom vypovedal odborník na extrémizmus Matej Medvecký.

Jakub Šrabák bol zadržaný príslušníkmi Národnej kriminálnej agentúry pri zásahu proti pravicovým extrémistom na západe Slovenska v máji 2018. Šéf pospolitosti mal šíriť symboly na tričkách, mikinách či iných predmetoch. Okrem toho v prepise jedného telefonického rozhovoru sa zdravil: Na stráž! Ide pritom o pozdrav spájaný predovšetkým s Hlinkovou gardou za Slovenského štátu.

V spomínaných symboloch išlo o prekrížené valašky v kruhu s vpísaným číslom 1488, aj o symbol kolovratu. V prvom vidia odborníci na extrémizmus neonacistický kryptogram 14 88, kde 14 odkazuje na štrnásťslovné rasistické heslo teroristu Davida Lanea a 88 na skratku pozdravu Heil Hitler, keď sa 8 vysvetľuje ako H, ôsme písmeno abecedy. V druhom zase osemramenný hákový kríž používaný v prostredí slovanských neonacistov.

V stredu na súde sa k symbolu kolovratu aj k väčšine iných vyjadril odborník na extrémizmus Medvecký, podľa ktorého to nie je možné jednoznačne špecifikovať. „Pokiaľ ide o symbol kolovrat, tak sa to nedá presne určiť, lebo ho používajú nielen skupiny pravicových extrémistov, ale je používaný aj skupinami z novopohanskej rodnej viery. Tieto komunity sú po celej východnej Európe,“ vysvetlil znalec.

K ďalšiemu symbolu, čiernemu slnku, Medvecký uviedol, že tu je situácia jednoznačnejšia, ale nie stopercentná. „V posledných rokoch sa s ním stretávam ako so symbolom obrody árijskej rasy,“ dodal. Termín ďalšieho pojednávania sudca vytýčil na 24. októbra. Škrabák v minulosti uviedol, že obžaloba je podľa neho vykonštruovaná, on nikdy nič zakázané nepredával a je nevinný. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody na 4 až 8 rokov.


Ďalšie články