V Apple skopírovali do iPhone 15 Pro funkciu, ktorú mali Samsungy už pred rokmi

iPhone 15 Pro Action Button Akčné tlačidlo na boku iPhone 15 Pro. Foto: Apple.com

CUPERTINO – Spoločnosť Apple v roku 2007 vydaním úplne prvého iPhonu nastolila trend, ktorým sa mobilné telefóny uberajú dodnes. V tom čase, a aj v neskorších rokoch, patrila medzi inovátorov, avšak v poslednom období túto iniciatívu skôr prenecháva iným výrobcom a niekedy sa nimi inšpiruje.

V zásade to platí aj o jednej z hardvérových noviniek, s ktorými prišiel tohtoročný rad telefónov iPhone 15 Pro. Doslova ikonický prepínač stíšenia vyzváňania totiž nahradilo nové tlačidlo. Apple ho nazýva Action Button, teda akčné, či funkčné tlačidlo.

Možno sa to zdá ako malá zmena, z pohľadu Apple však ide o zásadný krok. Tento prepínač mali všetky iPhony od prvej gnerácie a stal sa tak tak jedným zo symbolov „jablčných“ telefónov. Treba uznať, že jeho používanie bolo veľmi intuitívne a zároveň rýchlejšie aj pohodlnejšie, ako stišovať zvonenie priamo v prostredí telefónu.

Zároveň šlo však o jednoúčelový prvok – prepínač sa nedal využiť na nič iné, len na stíšenie telefónu. Nové akčné tlačidlo bude z výroby takisto nastavené na prepnutie mobilu do tichého režimu, avšak bude ho možné používateľsky prispôsobovať a priraďovať mu iné funkcie – napríklad rozsvietenie prisvetľovacej diódy, spustenie fotoaparátu, diktafónu a podobne.

Zatiaľ nie je jasné, ako na túto vcelku zásadnú zmenu zareagujú používatelia a ako ju prijmú. Predsa len, mechanický prepínač mnohí považovali za skvelú vec a môže im chýbať.

Prečo sa v Apple rozhodli k tomuto kroku, to môžeme len hádať. Vo všeobecnosti je tlačidlo ako také z hľadiska výroby jednoduchšie a lacnejšie než mechanický prepínač, čo mohlo byť jedným z dôvodov. Ďalším môže byť odolnosť voči vode, kde je opäť jednoduchšie vyrobiť vodotesný telefón s tlačidlom než s prepínačom.

Zároveň treba upozorniť, že Action Button majú len modely Pro, teda iPhone 15 Pro a Pro Max. Základný iPhone 15 a model Plus majú stále klasický fyzický prepínač. Je však celkom možné, že budúci rok sa akčné tlačidlo dostane aj do týchto lacnejších modelov, ako sa to v tomto roku stalo s „priestrelom“ na prednú kameru a snímače, ktorý aj v základných modeloch iPhone 15 nahradil dovtedy typický výrez.

Takéto samostatné tlačidlá pritom nie sú ničím novým. Napríklad telefóny Sony mali dlhé roky osobitné tlačidlo pre spúšť fotoaparátu a Samsung svoje modely pred rokmi vybavoval tzv. Bixby tlačidlom. To slúžilo na rýchlu aktiváciu hlasového asistenta, teda aplikácie v telefóne, ktorej môžete hlasom zadávať rôzne príkazy a úlohy.

Umiestnenie tlačidla Bixby na telefónoch Samsung

Tlačidlo Bixby mali telefóny radu Samsung Galaxy S8 a S9, avšak potom sa zo smartfónov juhokórejského výrobcu vytratilo a dnes ho už na nových modeloch nenájdeme. Dôvodom môže byť aj to, že Bixby sa v konkurencii iných hlasových asistentov nepresadilo a celkovo majú tieto aplikácie z hľadiska používateľa jednu veľkú bariéru – rozumejú totiž len angličtine a zopár svetovým jazykom.

K zmene v tomto smere nedošlo celé roky, hoci je možné, že nové jazyky sa títo asistenti „naučia“ vďaka umelej inteligencii, resp. strojovému učeniu, o ktorej počujeme v poslednom období na každom kroku.

A aj samotné fyzické tlačidlá na spôsob Bixbyho možno čaká renesancia. Ak sme si totiž na začiatku textu povedali, že Apple už nepatrí k inovátorom, rovnako platí, že o to lepšie vie stále nastoľovať trendy, ktoré iní výrobcovia s radosťou nasledujú. Možno sa tak Apple podarí presadiť to, čo sa nepodarilo Samsungu – teda že telefóny budú mať o jedno tlačidlo naviac.


Ďalšie články